145 euro voor een gps houder? Wel bij Silca

En dan is hij nog niet eens van goud. Wel van titanium en geen gefreesd stukje maar gemaakt door Silca op hun eerste 3D titanium printer. Volledig geïnstalleerd en klaar is voor de productie van hun nieuwe lijn futuristische producten.

Het eerste product dat gemaakt wordt met de technologie is een bizar lichte Mensola fiets computer mount. Het voordeel van 3D-printen is dat Silca de volledige controle heeft over het ontwerpproces vergeleken met traditionele CNC methoden. Zo is het nu mogelijk om de binnenkant te ontwerpen. Het resultaat vervolgens is een product dat lichter en sterker is.

De Mensola titanium stuur mount maakt optimaal gebruik van deze techniek en heeft een rasterwerk aan de binnenkant in plaats van massief titanium. Het ontwerp gebruikt technieken en concepten uit de architectuur en luchtvaarttechniek waardoor het product sterk genoeg is met minimaal gebruik van titanium. Met 3D-printen kunnen deze technieken bovendien op veel kleinere schaal ingezet worden dan bij andere productiemethoden. Het is nogal verbluffend als je het vergelijkt met conventioneel vervaardigde producten. De mount weegt nog geen 35 gram en is zes tot tien keer sterker dan ontwerpen die met traditionele methoden van aluminium zijn gemaakt.

De overstap naar 3D-printen was een natuurlijke stap voor Silca na het succes van titanium en het laserlassen dat inhouse werd gehaald tijdens de ontwikkeling van de Sicuro bidonhouder. Deze overstap naar 3D CNC laserlassen was een unieke stap binnen de fietsindustrie en maakt producten met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was. Toen het Silca engineering- en productie team benaderd werd door ruimtevaart- en autobedrijven om gebruik te maken van hun productieproces, begonnen zij in te zien dat 3D-printen een belangrijke plaats zou gaan innemen bij toekomstige productie en design.

De achtergrond en algemene nieuwsgierigheid van Silca’s CEO Josh Poertner zijn de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen. Na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek, autotechniek en materiaalkunde aan de Vanderbilt University trad Josh in 1999 in dienst bij ZIPP als technisch directeur. Daar hielp hij het aanzien van prof wielrennen en triatlon te veranderen door nieuwe producten te introduceren die gemaakt zijn van koolstofvezel en aerodynamische onderdelen.

Sinds de oprichting 7 jaar geleden hebben Aeromind en Silca samengewerkt met veel verschillende ProTour teams en met wereld- en olympische kampioenen op de baan, in de triathlon en andere disciplines. Veel Silca producten zijn voortgekomen uit wensen of juist frustraties van monteurs en atleten.

Als design engineer verandert een 3D titanium printer de manier waarop we producten ontwerpen volledig. We moesten opnieuw leren hoe we producten ontwerpen doordat er geen beperkingen meer waren. Het was enorm spannend om deze sterke maar toch lichte producten tot leven te zien komen.
– Andrew Truemper, lead design engineer Silca –

Silca’s Mensola Computer Mounts zijn nu verkrijgbaar op hun website voor € 145,-

Voor meer informatie klik je op:
https://silca.cc/collections/computer-mounts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *