Hutchinson presenteert de nieuwe Tundra Gravelband

Met de introductie van de nieuwe Hutchinson Tundra Gravelband is het assortiment voor alle omstandigheden compleet. De Tundra is gemaakt voor de natte en modderige omstandigheden van onze winters. En wij hebben hem al voor jullie onder de gravelbike gemonteerd.

Waar de Override een semislick is voor lichte gravel en de Tourag een mooie allrounder voor droge omstandigheden is er vanaf nu de Tundra. Ontworpen voor natte en modderige omstandigheden. Is dit nu geen ongelukkig tijdstip om deze band te presenteren? Om eerlijk gezegd valt dat eigenlijk wel mee. Onderweg hadden we namelijk al een aantal goede ideeën om deze band met “grof” profiel te gebruiken.

Hutchinson komt namelijk uit Frankrijk en in oktober is er namelijk de Roc d’Azur. Deze heeft een aantal graveltochten waar de stenen een maatje groter zijn dan bij ons. En nu de vakanties weer gepland worden zien we in deze band een goede vakantieband voor grove gravel in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Lekker raggen over de Franse gravel in de Verdon zonder je zorgen te hoeven maken over lekke banden en genoeg comfort voor bike en bestuurder.

Specificaties:
Maar even de zomerzon en gedachtegangen achter ons gelaten terug naar koude data. De Tundra’s zijn te verkrijgen in de breedte 700×40 of 700x45mm en wij hebben rond gereden op de 40 mm versie. Verkrijgbaar in Tan Wall of volledig zwart.
We nemen de oude vertrouwde keukenweegschaal en de Tan Wall 40 mm banden blijven hangen op een, nog net acceptabele, 512 gram per stuk. Dus absoluut geen lichtgewicht maar dat is niet zo raar voor een band met flink wat noppen.

De noppen staan opgesteld in zeer schuine rijen van 7 en hebben allemaal een andere vorm. Een flinke rij dikke noppen aan de buitenzijde voor het betere bochtenwerk en een divers scala aan nopjes aan de binnenzijde. In het centrum liggen de noppen dicht bij elkaar wat de rolweerstand op de paden ten goede komt. En dit zie je ook mooi zodra je over een licht vochtig gravelpad rijdt. Het middelste gedeelte kleurt dan ook mooi op een halve cm breedte licht van kleur en de rest blijft donker. De rolweerstand voelt dan ook een stuk lichter aan dan we verwacht hadden en ook over het asfalt rolt de band gestaag door. Het gewicht merken we vooral zodra we de band uit willen laten accelereren vanuit de bochten. Dit duurt een paar seconden langer maar eigenlijk niet echt iets noemenswaardig.

De banden hebben we gemonteerd op een setje Fulcrum Redzone 5 wielen. Even een sapje erin om tubeless te maken en klaar. We pompen de banden op tot een druk van rond de 2.7 bar. De breedte valt zelfs iets breder uit dan 40 mm en op het smalste punt zijn ze 41 mm. Op de buitenkant van de noppen meten we zelfs 42 mm breed.

Qua beschermlagen heeft de Tundra Hard Skin zijwangen. Ontworpen voor grote scherpe stenen en ze kunnen dus wel tegen een stootje. 127 tpi casing en Bi-compound rubber zorgen voor een soepele band welke goed reageert op de ondergrond.

Onderweg:
We hebben de banden losgelaten op de Brabantse ondergrond met een mix van brede paden, singletrack, bospad, gravel en asfalt. Eenmaal aan het rollen valt de rolweerstand heel erg mee. Niet zo licht als een semislick maar voor een grove band als dit niet zo extreem als verwacht. We zien ons hier dan ook gerust 100 km. graveltochten mee rijden. En dat komt ook wel door het hoge volume en comfort wat de band geeft op ruwe ondergrond.

In de bochten voelt de band betrouwbaar aan en de noppen aan de zijkant grijpen wel lekker in de ondergrond. Bergop over gravel en stenen hebben we nog niet kunnen testen. Die hebben we hier namelijk amper. Hooguit wat bultjes van een paar meter hoog waar je makkelijk omhoog knalt.

We rollen lekker verder en onderweg praktiseren we over de gebieden waar we deze banden los kunnen laten. Vooral in deze tijd van het jaar en de zomermaanden welke er nog aan moeten komen. Zuid Limburg en Duitsland komt al direct in ons op. En dan vooral de meer steense paden. In het najaar komen ze zeker van pas en zullen ze niet meer van onze bike gewisseld worden.

De adviesprijs van de Hutchinson Tundra bedraagt € 44,99 en is verkrijgbaar in de maten 700×40 / 700×45 Tanwall en Blackwall

Voor meer informatie klik je op:
https://cycling.hutchinson.com/tires/gravel/tundra/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *