Op vakantie met de Birzman Travel Box

Ken je dat? Je mtb gaat mee op vakantie maar als je gereedschap ligt nog half over de werkbank verspreid. Welk tooltje zal ik meenemen en wat laat ik thuis? Om het leven wat mooier te maken ontwierp Birzman de Travel Box. En wij, namen hem mee naar Frankrijk en gebruiken hem in onze werkplaats.

Als we normaliter de bike op vakantie meenemen gaat er ook een goed gevulde gereedschapskoffer mee. En dat is een allegaartje van merken, types en soorten welke we in de week van tevoren nog even snel bij elkaar moeten rapen. Ons vakantie gereedschap is namelijk ook hetgeen wat we in de werkplaats gebruiken.

Het idee om een mooi gevulde koffer te hebben met de meest voorkomende tools klinkt dan ook goed in de oren. Bij Birzman kwamen we een aantal van deze koffers tegen. Ze hebben er namelijk drie in het assortiment. De Essential (met 13 tools), de Travel (met 20 tools) en de Studio (met maar liefst 37 tools).

De Travel, welke met ons mee op vakantie gaat, is de middelste van de 3 en bevat 20 gereedschappen:

 • Set inbussleutels 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, 10
 • Set torx sleutels T10, T15, T20, T25, T27, T30, T40
 • Ketting slijtage meter
 • Bandenlichters
 • Kabelkniptang
 • Kruiskop schroevendraaier
 • Platte kop schroevendraaier
 • Universele crank trekker
 • Campagnolo & Shimano MF cassette tool
 • Shimano HG & Sram cassette tool
 • Shimano BB cartridge tool
 • Steeksleutel 8, 10
 • Plakset voor binnenbanden en buitenband
 • Crank arm tool
 • Multiversele spaaksleutel
 • Kettingpons
 • Hollowtech BB tool
 • Kettingzweep
 • 15 mm pedaalsleutel
 • Dopsleutel

Een hele lijst aan tooltjes. En als we de inbus- en torx sleutels los mee tellen, zoals wel gedaan wordt bij minitools, dan komen we zelfs op uit op 34 stuks gereedschap.

Zodra we de box ontvangen valt op hoe degelijk en netjes alles in elkaar steek. Een compact koffertje van 46 x 26 x 8 cm met een gewicht van 4,5 kg. De box is overzichtelijk ingedeeld en alles zit netjes vastgeklemd en gaat onderweg nergens heen. Tussen het bovenste en onderste gedeelte is een vilten scheider geplaatst. Deze kan ook gebruikt kan worden op de kampeer tafel om de tooltjes op neer te leggen waar je mee aan het werken bent. Tevens zit er een goede gebruiksaanwijzing bij waar elke tool voor gebruikt kan worden. Deze hebben we eigenlijk nooit gebruikt maar is voor de beginnende sleutelaar handig om te gebruiken.

De gereedschappen:
We lopen even kort door de verschillende gereedschappen heen en het mag bij elk stuk duidelijk zijn dat ze allemaal van zeer goede kwaliteit zijn. Netjes, mooi en degelijk. Kijk, daar houden we van.

Sleutels, schroevendraaiers en tangen:
De inbussleutels zijn dubbelzijdig te gebruiken en hebben een lange steel voor de moeilijk bereikbare plaatsen. De 10 mm inbus is helemaal lang en is ideaal om vastzittende crankbouten te verwijderen. En uiteraard om deze ook weer vast te draaien met flink wat koppel.

De torxsleutels zien we tegenwoordig op steeds meer bike onderdelen terug en de meest bekende zijn dan ook boutjes van remschijven. Maar we zien ze tegenwoordig ook terugkomen in zadelpennen, klemmen voor remmen etc. Goede torxen worden bijna onmisbaar. En wat heet. Tijdens onze vakantie moest er een voorlamp van de auto worden vervangen en de Birzman set had hiervoor het juiste formaat Torx voor. Dus we hebben de toolbox niet alleen voor de bike gebruikt maar ook voor andere doeleinden.

Een kleine 8, 10 steeksleutel gebruik je voor diverse boutjes. De 15 mm pedaalsleutel gebruik je voor tsja, de pedalen. Mochten deze uitgerust zijn met een 15 mm bout. Iets wat we steeds minder vaak tegenkomen. De pedaalsleutel wordt ook gebruikt voor de cranktrekker.

Met de dopsleutel kun je de bottom bracket doppen en cassette doppen gebruiken. De dopsleutel en pedaalsleutel hebben een lange arm zodat je er indien nodig flink wat kracht mee kunt zetten.

Mocht er een wiel vleugelen tijdens de vakantie dan biedt de spaakspanner uitkomst. Deze heeft 6 maten waar bijna elk type spaak mee gebruikt kan worden.

De kruis- en platte kop schroevendraaiers behoeven weinig uitleg. Ze bieden een goede grip en zijn netjes afgewerkt.

Kabels knip je nooit met een zijkniptang maar met een kabeltang. Op deze manier voorkom je rafelen van de binnenkabels. Door de meeste buitenkabels kom je met een zijkniptang niet eens doorheen. Ook hier is de tool afgewerkt met goede grip en heeft als extra een klein puntje welke je kunt gebruiken om de binnenkant van de kabels open te maken.

Ketting en cassette:
De kettingslijtagemeter is een onderdeel wat je eerder gebruikt voordat je op vakantie gaat of een maand gaat biken en tussendoor de ketting wilt wisselen. Tevens kun je de meter gebruiken om de ketting bij elkaar te houden door middel van de twee haakjes die eraan zitten.
Een kettingzweep gebruik je voor het verwijderen van de cassette.

De kettingpons ziet er flink oversized uit en heeft een veersysteem welke ervoor zorgt dat de ketting altijd goed tegen de drukplaat wordt geklemd. Tevens krijg je een extra duwpin voor als de originele ooit afbreekt. Iets wat we nog nooit hebben meegemaakt en ook niet zullen verwachten dat het gebeurd. Hooguit als je ongelukkig met je tool omgaat of simpelweg dikke pech hebt.

Voor de cassette te verwijderen en monteren zitten er twee tools in. Een Campagnolo en Shimano MF tool voor de racefietsen. En, zoals wij gebruiken, een Shimano HG en Sram tool.

Bottom Bracket:
Als er iets is waar bedrijven goed in zijn dan is het maatvoeringen. Sram, Shimano, Campagnolo etc. gebruiken allemaal een ander type dop. Let hier dus op zodra je de box aan wilt schaffen.

In de box vinden we veelal Shimano gerelateerde tools zoals de Hollowtech II dop. Het mooie aan deze dop is dat hij plat is afgefreesd en groot contactoppervlakte heeft met de trapas. De crank arm tool gebruik je ook bij een Hollowtech crank. Zo gebruik je op de oude trapassen de cartridge tool. Al hebben wij deze afgelopen 15 jaar nooit meer nodig gehad bij onze nieuwe fietsen.

Old vs. New:
De Universele cranktrekker is weer terug van weggeweest en met name bij de E-Bikes. Deze hebben namelijk een vaste as door de motor en de cranks zitten hierop vast geschroefd. Veelal zijn dit Isis cranks maar gelukkig zonder crisis lagers zoals we vroeger hadden.

Op onze vakantie was er een dop van het voortandwiel los gekomen en hebben we de cranktrekker gebruikt om de crankarm te demonteren. Op dit moment kwamen we erachter dat we niet de juiste dop bij hadden om het tandwiel vast te draaien. Bosch specifieke dop. In onze andere tangenset zat wel een tangetje welke we voor deze dop konden gebruiken. Kijk dus voordat je op vakantie gaat je bike goed na op specifieke onderdelen.

Banden:
Als laatste bevat de koffer een set bandenlichters en een patch kit in voor je binnen- en buitenbanden. Een aantal plakkers voor de binnenbanden met een metalen rasp om de zaak op voorhand wat op te ruwen. Tevens een plakker welke je voor de buitenband kunt gebruiken zodra hier een scheur inzit. Helaas geen pluggen voor je tubeless buitenbanden te repareren indien nodig. In het woordje bandenlichters wordt al duidelijk gemaakt waar deze voor dienen.

Conclusie:
De Birzman Travel Box bevat bijna alles wat je nodig hebt tijdens een fietsvakantie en misstaat absoluut niet in de werkplaats. Het gereedschap is van degelijke kwaliteit en ligt lekker in de hand. Goed voor je leven lang mee te gaan. Een paar minpuntjes is de loze ruimte in de box. Hier zouden we graag plaats zien om wat tooltjes van ons eigen in te doen zodat we echt maar 1 koffertje nodig hebben op vakantie.

Tijdens onze lange bike vakantie in Zuid Frankrijk waren we blij met de box en is het een goede compagnon welke tijdens onze volgende vakanties en weekendjes weg zeker weer mee nemen. Vooral tijdens een weekend Ardennen of Duitsland is deze koffer ideaal. Het werkt allemaal veel fijner dan sleutelen met een minitool en in de auto neemt het amper ruimte in beslag.

De adviesprijs van de Birzman Travel Box bedraagt € 249,95

Voor meer informatie klik je op:
https://www.birzman.nl/fietsgereedschap/sets/birzman+travel+toolbox/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *