Op pad met de Crosscall Core X4 Smartphone

Smartphones en buitensport zijn twee dingen die niet vaak bij elkaar passen. Laat staan mountainbiken. Ondertussen hebben wel al dik vier jaar ervaring met het Franse merk Crosscall. Telefoons gemaakt voor stevige outdoor omstandigheden. Wij gingen op pad met de Core X4.

De meeste smartphones zijn afgelopen jaren steeds groter geworden en dat is bij Crosscall niet anders. Dat valt ook direct op zodra je de Core X4 uit de doos haalt. De buitenafmetingen bedragen dan ook 16 cm bij 8 cm met een dikte van 1,4 cm. De schermgrootte is met 5,45” lekker hoog, heeft een resolutie van 1440 x 720 pixels en een schermverhouding van 18:9. Net geen full hd maar HD+ zoals ze dat noemen. Het scherm is lekker scherp en filmpjes van Youtube en Netflix worden mooi weergegeven.

Het formaat lijkt misschien aan de grote kant maar vergeet niet dat dit een outdoor telefoon is en er geen beschermhoes omheen hoeft. Deze is namelijk al bij alle types van Crosscall ingebouwd. En de testen liegen er niet om. Norm Militaire Standaard STD 810G welke 13 flinke testen bevat. IP68 wat garant staat voor onderdompeling op 2 meter diepte voor 30 minuten. Gorilla glas 3. Droptest op 6 hoeken van 2 meter hoogte en bestemd voor temperaturen van -25 tot + 50 graden Celsius.

Nu hoor ik jullie al denken dat het veelal marketing verhalen zijn. Maar onze ervaring met Crosscall is dat deze afgelopen 2 jaar héél vaak op de grond is gevallen en van alles heeft meegemaakt. En deze werkt nog steeds zonder morren.
Wat wel een minpunt is dat de Core X4 niet fabrieksaf wordt geleverd met een beschermfolie over het glas heen. Nu kan het Gorillaglas veel hebben maar toch liever een extra folietje eroverheen.

Om nog even bij het scherm te blijven. De Core X4 is uitgerust met Wet Touch en Glove Touch. Handig als je onderweg foto’s wilt maken in de buurt van een mooie waterval of tijdens een mals Nederlands najaar buitje. Glove Touch werkt uiteraard als je handschoenen aan hebt maar dan moeten deze handschoenen wel geschikt zijn om te werken met een Smartphone. Anders gaat het feest niet door. Een bijkomend voordeel van een waterdichte telefoon is dat je deze gewoon onder de kraan af kunt spoelen. Zo kunnen zandkorrels ook geen krassen veroorzaken in het scherm wat de duurzaamheid weer ten goede komt.

Ook geeft Crosscall 3 jaar garantie op hun telefoons. Dit is een hele tijd en eigenlijk ver boven de levensspanne van menig smartphone. Immers, de meeste gebruikers denken na 2 á 2,5 jaar toch wel na over het vervangen van de telefoon. Maar het is goed om te zien dat Crosscall echt achter hun producten staat.

Op de bike heb je de mogelijkheid om de smartphone te bevestigen met de zogenaamde X-Ride bevestiging in combinatie met de X-Blocker Ram unit. Zo zit de Core knettervast op je bike en gaat zelfs op de ruigste paden nergens meer heen. Makkelijk als je op vakantie geen gps mee hebt genomen maar wel de mount voor je smartphone. Eerlijkheidshalve hebben we hier alleen een rondje Zuid-Limburg op bekende paden mee gereden. We laten de telefoon liever in onze rugzak of fietsshirt zitten. Maar Cedrec Gracia, ambassadeur voor Crosscall, heeft de telefoon regelmatig voor op de bike zitten. Dat zegt eigenlijk toch al genoeg.

Techniek:
De Core X4 is voorzien van Dual-Sim wat makkelijk is zodra je hem privé en voor je werk wilt combineren. Naast de Dual-Sim is er tevens de mogelijkheid om extra geheugen te plaatsen. En wel tot 512 GB! Jeetje, onvoorstelbaar hoeveel data je kwijt kunt op een kaartje niet groter dan de nagel van je pink. Het interne geheugen van 32 GB is meer dan genoeg om een lading appjes op te zetten en alles vlekkeloos te laten lopen. De foto’s laten we opslaan op de geheugenkaart. Als we kiezen voor de 48 Megapixels stand is dat ook geen overbodige luxe. De foto’s zijn dan ook om en nabij de 12 MB per stuk.

Het ramgeheugen bedraagt 3 GB en draait op een 1,3 GHZ Quad- Core Snapdragon 450 processor. Aindrod 10stuurt de telefoon aan. Qua locatiebepaling zit er alles op wat je kunt verzinnen. A-GPS, Glonass, Beidoe en Galileo. Op de paden is het signaal dan ook snel gevonden en zelfs onder nat bladerdek werkt het prima. Nu hebben we de GPS voornamelijk getest tijdens het wandelen maar zelf onder een flinke regenbui in de bossen bleef het signaal en locatie duidelijk.

Sensoren zoals een elektronisch kompas, G-kracht meter en nabijheidssensor zijn voorhanden. Deze kun je alle drie opvragen via een Crosscall Senor App. De werking van de sensoren zijn dan direct te zien.

Ant+ en bluetooth 4.2 zijn aan boord van de Core X4. Vooral Ant+ is een mooie uitbreiding ten behoeve van hartslag- kracht- en snelheidsmeters op de bike.

De accu is met 3850 mah lekker zwaar en staat garant voor een lange levensduur van de telefoon. En dat is maar goed ook want deze zit in de Core X4 ingebouwd en is niet even snel te wisselen. De vorige Crosscall werkte na 2,5 nog prima en had weinig van zijn levensduur verloren.
Crosscall geeft een geolokalisatie tijd aan van 11 uur. Maar dit vinden we een beetje aan de optische kant. Als we op 8 a 9 uur uitkomen met alle sensoren aan en de lichtsterkte op 100% zijn we al heel erg blij. Maar na 2 dagen normaal smartphone gebruik heb je nog steeds 25 a 30% batterij over. Een nette waarde van verbruik.
De Core X4 geeft ook netjes aan als er Apps zijn welke overmatig veel stroom gebruiken. Deze kun je dan met een druk op de knop stoppen.

Over apps deactiveren. We gebruiken al een paar jaar de Killaps App op onze telefoon. Alle ongebruikte apps worden dan “echt“ afgesloten. Dit scheelt ook een hele lading batterijverbruik.

Activeren:
Om de telefoon te openen zijn een tweetal mogelijkheden voorhanden. Ofwel druk je op de rechtse knop en vult een code in of tekent een symbool. De tweede mogelijkheid vinden we veel leuker. Dit betreft dan ook de ingebouwde fingerprint scanner welke in de rechterknop geïntegreerd is. Je kunt 5 vingerafdrukken inprogrammeren. Onze optie is 3 vingers van de rechterhand en 2 van de linkerhand.
De werking is als volgt: Je drukt simpelweg op de rechterknop om je telefoon aan te zetten en houdt deze knop nog een halve seconde vast. In deze tijd is je vingerafdruk, in ons geval de duim, gelezen en gaat je telefoon aan. Dit werkt heel soepel en wordt al snel een gewoonte.
Mochten alle vingers onder de olie zitten en smerig zijn. Niet getreurd, je kunt de telefoon altijd activeren met een code of symbool.

Over knoppen gesproken.
Er zitten twee programmeerbare knoppen op de zijkant van de telefoon. Een rode aan de rechterkant (welke wij gebruiken om de camera te activeren) en een zwarte aan de linkerkant. De linkerknop kan gebruikt worden om, bijvoorbeeld, de Walkie-Talkie functie te gebruiken. Het zogenaamde PTT signaal (Push To Talk).
Update, na de laatste update is het zelfs mogelijk om 2 Apps per knop aan te wijzen. De snelknoppen staan nu garant voor 4 Apps in totaal.

Camera:
De camera van de Core X4 is een technisch standje. De Fusion4 camera met 48 megapixels hebben de mogelijkheid om zich samen te clusteren naar groepjes van 4. Dit in slechte lichtomstandigheden om zo min mogelijk ruis op de foto te krijgen. De foto’s en snelheid zien er dan ook goed zeer goed uit. Nadeel is dat de foto’s in de 48 Megapixel stand minstens 12 Megabyte groot zijn. Je hebt dan ook een snelle geheugenkaart nodig als je lading foto’s achter elkaar wilt schieten.

Het algoritme wat de Core X4 gebruikt werkt in ieder geval prima om snelheid en zonsondergangen, of opkomsten voor de vroege vogels mooi in beeld te brengen. Ach, plaatjes zeggen meer dan woorden en de foto’s hieronder zijn dan ook gemaakt met de Core X4. Ter info, ze niet bewerkt qua belichting dus stock vanaf de Core X4 geïmporteerd.

De camera geeft ook een mooie scherpte/diepte weer maar je moet wel rekening houden met je focus. Soms moet je net even een paar keer je focus veranderen om een mooie belichting of diepte te krijgen. Een beetje spelen hoort er natuurlijk wel bij zodra je echt mooie foto’s wilt creëren.

De 8 Megapixel selfie camera werkt prima en hier is weinig op aan te merken.

Filmen gebeurd in Full HD met 30 fps.
Het geluid tijdens afspelen van films en muziek, via onder andere Spotify, Youtube of Netflix klinkt niet heel slecht. Maar zoals bij bijna alle andere smartphones missen we het basgeluid. De meegeleverde oordopjes leveren een beter basgeluid tijdens het luisteren van muziek.

Conclusie:
Crosscall heeft met de Core X4 een smartphone neergezet welke wel meer kan hebben dan een slag of stoot. Een lange levensduur en een dijk van een camera maken het dan ook tot een trouwe compagnon in onze rugzak of fietsbroek.

De adviesprijs voor de Core X4 bedraagt € 449,90

Voor meer informatie klik je op:
https://crosscall.com/nl/core-x4/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *