Welke spatborden op de gravelracer?

Veel gravelracers zijn voorzien van oogjes en alles erop en eraan. Maar wat nu als je fiets net zoals onze Niner geen oogjes heeft en een dikke carbon voorvork. Dan komen de SKS Speedrockers helemaal tot zijn recht. Want zeg nu zelf. Leuk en aardig die modder. Maar wij blijven liever wat schoner.

Modderbaden nemen we ook liever in een beautyfarm. We zijn dan ook gravelracers, geen cyclocrossers die graag tot over hun oren onder de slijk zitten.
Maar gravelbikes hebben over het algemeen bredere banden. En laat daar nu net het sterke punt van de SKS Speedrockers zitten. Op de site wordt een maximale bandenmaat aangegeven van 42 mm. Maar de WTB Riddlers van 45 mm op 24 mm brede velgen passen er aan de voorkant ook nog net onder. Aan de achterkant draaien we met een 40 mm Schwalbe G-one en hebben meer dan genoeg plaats.

De Speedrockers worden gemonteerd door een enkele 2,5 mm inbussleutel. De rest gaat met rubberen banden en klittenband strips. Nu verwacht je dat dit onderweg kan gaat schuiven maar niets is minder waar. Het zit strak op de bike en misstaat ook niet eens in de wintersetting. Het setjes ziet er, voor spatborden, nog redelijk strak uit. Gelukkig maar want het oog wil ook wat.

Het voorspatbord bestaat uit twee gedeelten. Je bent waarschijnlijk gewend om het spatbord aan de voorkant in het midden van de vork te monteren bij het schroefje. Niet met de Speedrockers. Het voorste spatbord monteer je, als het ware, namelijk om de vork heen. Dit door middel van een set klittenband strips welke voor en achterkant met elkaar verbinden. Gebruiksaanwijzing heb je hier amper voor nodig want deze is niet echt duidelijk. Met een beetje gezond verstand kom je veel verder en is alles netjes gemonteerd. Tevens sluit het spatbord mooi aan op de vork en middels het afstellen van de zwarte stangetjes kun je alles op maat maken.

Onderweg valt op hoe stil de Speedrockers zijn. We hebben er afgelopen jaar een aantal wintertoertochten mee gereden en ze zijn echt heerlijk stil. Geen rammeltjes of getril. Gewoon lekker rustig.

En ook geen modder in je gezicht en op je kont. Oké, als je net als ons van die smerige modderige wintertochten hebt gereden dan wordt de onderkant van je broek wat smerig en je overschoenen ook. Maar de rest blijft comfortabel droog. Je aandrijflijn heeft er trouwens geen profijt van. Die wordt net zo smerig als altijd in deze tijd van het jaar.

Afgelopen jaar hebben we de SKS Speedrockers op 3 verschillende gravelbikes gemonteerd. En bij alles drie was de pasvorm prima. Owja, heb je velgremmen dan mag je verder zoeken want de bevestigingspunten zitten precies op het oogpunt van de velgremmen. Maar laten we eerlijk zijn, velgremmen? Komop zeg ; )

Conclusie:
De SKS Speedrockers zijn een nette set spatborden die niet misstaan in de wintersetting van een Gravelbike. Ze zitten goed vast, zijn lekker stil en lang genoeg om de modder weg te houden en comfortabel te rijden.

De adviesprijs van de Speedrockers bedraagt € 49,99

Voor meer informatie klik je op:
https://www.sks-germany.com/nl/producten/speedrocker/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *