Lezyne Micro en Macro Floor drive

Je ontkomt er ook nooit aan, banden oppompen. Maar wat is nu een leuk pompje voor een scherpe prijs. De Macro Floor Drive is dé instap fietspomp bij Lezyne en voor wat meer volume onderweg werpen we een blik op de Micro Floor Drive. Die helemaal niet zo micro is.

Macro Floor drive:
Zoals gezegd is de Macro Floor Drive de goedkoopste fietspomp welke Lezyne te bieden heeft. Tijdens het uitpakken kunnen we alvast een ding zeggen. Je ziet het er niet vanaf. De pomp voelt stevig en solide aan en heeft een mooie afwerking. De buitenkant en zuiger zijn vervaardig uit staal en eigenlijk is het enige wat de prijs een beetje verraad de composiet hendel bovenop de pomp. De pomp weegt dan ook nog geen 1,5 kilo. Redelijk licht voor een fietspomp maar de composiet voetplaat geeft genoeg stabiliteit zodat je hier geen hinder van ondervindt.

Anders dan de Micro Floor Drive is de Macro uitgerust met een Dual Valve pompkop. Je hoeft dus niet te kiezen welk type ventiel je op gaat pompen. Je zet de kop gewoon op het juiste ventiel (er zitten zelfs icoontjes op de pompkop!), trekt de aluminium hendel omhoog en pompen maar. Zoals we gewend zijn van Lezyne is de afwerking netjes. De pompkop kun je ook vastmaken aan de voet zodra je hem niet meer nodig hebt.

De drukmeter is met 7 cm aan de kleine kant en het bereik van 15 bar is wat aan de grote kant. Ondanks de kleine meter en het grote bereik is deze wel zeer nauwkeurig. Op lage druk van 2 bar en hogere druk van 8 bar was geen afwijking te vinden. Goed, het is prettig om te weten dat de pomp 15 bar druk aankan maar bij 8,5 bar houdt het eigenlijk voor iedereen wel op. Baanrenners laten we hier buiten vallen want deze rijden wel met een dikke 10 bar rond over de gladde banen.

Qua volume is de pomp groot genoeg om 40 mm gravelbanden of XC bandjes op druk te brengen maar voor een dikke 29 x 2.4” Trail band kiezen we liever voor de Macro Floor Drive XL. Deze brengt per slag net wat meer volume in de dikke banden.

Conclusie:
De Lezyne Macro Floor Drive is een flinke pomp voor een laag budget. Een nauwkeurige drukmeter die niet afwijkt en prettige Dual Valve pomp maken hem af. Een pomp welke je de eerstkomende twintig jaar in de schuur hebt staan als je hem eenmaal hebt aangeschaft.

De adviesprijs van de Lezyne Macro Floor Drive bedraagt € 39,95
Voor meer informatie klik je op:
https://ride.lezyne.com/products/1-fp-mafl-v104?_pos=5&_sid=f1bbe7017&_ss=r

Micro Floor Drive XL:
5 jaar geleden hebben we de Micro Floor Drive HVG aan een review onderworpen. En raad eens. Deze gaat nog steeds elke tocht met ons mee in de Camelbak. De werking is iets minder soepel dan 5 jaar geleden maar voor een pomp welke in een rugzak zit in alle weersomstandigheden voldoet hij nog prima.

Maar vandaag nemen we blik op zijn grotere broertje, de Micro Floor Drive XL. Een flink pompje voor flinke banden. Ook wel ideaal om tijdens weekendjes en vakanties mee te nemen in plaats van een grote voetpomp.

Wat bij het uitpakken van de pomp direct opvalt is wederom de sjieke afwerking van de Lezyne producten. Een mooie zwart gecoate pomp met oranje geanodiseerde cilinderstang, pompkop en slanguitgang. De pomp is 30 cm hoog en de keukenweegschaal blijft hangen op 362 gram. Oef, geen lichtgewicht pompje, maar wat wil je. Het is ook wel een heel volume wat de pomp per slag weg doet. Vooral als je onderweg je dikke Trail of Enduroband op moet pompen. Bikers met 29 x 2.6”, Plus banden of Fatbike banden zullen in dit geval ook zeker beamen: ”Groter is beter”. Je hebt in ieder geval wel een rugzak nodig om hem mee te nemen.

Om de pomp gebruiksklaar te maken schroef je simpelweg de pompkop los, zet het RVS voetje op de grond, schroeft de ABS Flip Chuck op het ventiel en je bent klaar om te pompen. En zo’n voetje werkt echt goed. Als je dit eenmaal gewend bent wil je eigenlijk niets anders meer. De slang heeft een lengte van 60 cm, lijkt overdreven maar dit valt in de praktijk reuze mee.

De ABS Flip Chuck pompkop is geschikt voor Presta en Schrader ventielen. Wil je een ander ventiel kiezen dan schroef je het kopje eruit, draait deze om en schroeft hem weer vast. Deze handeling zul je niet vaak meer hoeven doen want de Schrader ventielen zijn al bijna niet meer te vinden op de fietsen van tegenwoordig. Over Dunlop ventielen gaan we het al helemaal niet hebben.

Verder zit in het kopje van de pomp zit nog een blow-off knopje om overtollige lucht uit de band te laten. We komen ook nog een extra hulpstuk tegen voor Presta ventielen. Dit is een haakse hoek met gladde binnenkant die je over het ventiel schuift. Mocht je deze willen gebruiken moet je hem bij aanvang erop schroeven en daarna verwijderen. Doe je dit niet dan kun je de slang niet meer in de voet vastschroeven.

Qua volume hebben we onderweg niet te klagen. Een gravelband is binnen no time op een druk van 2.4 bar gebracht. 2.4 bar inderdaad. Voor een hogere druk is deze pomp dan ook niet geschikt. Met een lekke 29’er band zijn we binnen no time weer op pad. Blijft alleen de grootte en gewicht van de pomp een issue. Keuzes keuzes.

Conclusie:
De Micro Floor Drive XL is een pomp speciaal voor grote banden en voor de pechvogels onder ons welke vaak lekrijden waarschijnlijk een dikke vriend. De solide afwerking en uitstraling maken het pompje af.

De adviesprijs van de Lezyne Micro Floor Drive bedraagt € 39,95
Voor meer informatie klik je op:
https://ride.lezyne.com/collections/hand-pumps-high-volume-trail/products/1-mp-mfdr-xl-v104

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *