Je hoofd beschermd met de MET Trenta

Op het moment dat je op je gravelbike onder in de beugels hangt, zit het vizier van je MTB-helm vaak in de weg. Wij vroegen aan MET wat zij nu een degelijke gravel helm vonden en gingen op pad met de nieuwe MET Trenta.

De Trenta is ontworpen voor de 30e verjaardag van MET. En bij deze helmen hebben ze bijna alle techniek uit de kast getrokken die er voor handen is, op het carbon gedeelte na. Maar liefhebbers van carbon. Niet getreurd, die versie (de Trenta 3K) is er namelijk wel en staat nog een stapje hoger op de ladder dan degene waar wij mee rond reden.

De Trenta valt in de hogere categorie van de Road helmen. En deze zijn in tegenstelling tot de MTB helmen niet voorzien van een vizier. Op deze manier kun je makkelijker onder je helm door kijken zonder je nek compleet te verdraaien. Je zit namelijk een stuk minder rechtop en de kijkhoek is ook iets stijler dan op de bike.

Maar voordat we op pad gaan nemen we eerst een kijkje rondom de helm. Als eerste komt de oude vertrouwde keukenweegschaal aan bod en blijft de wijzer hangen op 217 gram (Maat S). Een echte lichtgewicht dus wat vooral fijn is bij lange dagen in het zadel. En de graveltochten die wij in de zomer maken zijn meestal niet korter dan vier uur.

Om je hoofd te beschermen is de helm gemaakt uit een polycarbonaat buitenschaal met daarin een EPS- foam liner. De binnen en buitenschaal werken samen om bij een impact de klap netjes over de gehele helm te verdelen. 

Om de helm op maat te maken is deze voorzien van het bekende Safe-T Advanced Fit System. Je draait simpelweg aan het wieltje en de helm past zich netjes aan. Het is ook mogelijk om het Safe-T wieltje wat hoger of lager in je nek te zetten. Dat laatste doe je alleen als je de helm de eerste keer afstelt.
De riempjes zijn voorzien van MET’s klemsysteem. Dit werkt heel simpel. Je maakt het klemmetje open, stelt de riempjes af op de goede maat en klikt ze hierna weer dicht. Dus geen gefiedel met het doorhalen en oversteken van de riempjes bij de eerste afstelling.

Aan de dames of heren met lang haar is ook gedacht. Boven het wieltje is een flinke uitsparing gemaakt om je staart doorheen te voeren.
Voor extra veiligheid in het donker is er achterop het Safe-T wieltje de mogelijkheid om een led-lampje te bevestigen. Dus mocht in het buitenland ineens door een lange tunnel moeten of in de schemer terecht komt heb je in ieder geval altijd je lampje bij. Safety first, niet?

Het draagcomfort van de helm is erg prettig. Maar waar MET een paar jaar geleden een siliconen strip aan de voorkant had zijn ze nu weer overgestapt op de meshe pads aan de voorkant. Waarschijnlijk hadden een aantal mensen last van de siliconenstrips en zijn de pads een stuk zachter en comfortabeler. Maar de siliconenstrips zijn nog steeds after market te bestellen. De kussentjes in de helm zijn gemaakt van Coolmax en zijn  uitneembaar om ze uit te wassen of om ze door de jaren heen een keer te vervangen.

Voor de koeling zorgen 19 ventilatiegaten van flink formaat en twee grote uitlaten aan de achterzijde. De wind waait zo lekker door je helm heen en je hoofd blijft lekker koel. Ook als je met de huidige temperaturen van boven de 30 graden in de volle zon rijdt waait het lekker door.
Een bijkomend voordeel van de grote ventilatiegaten is dat insecten die in je helm vliegen er ook weer direct uitwaaien. Klinkt ranzig inderdaad, maar dat is nu eenmaal iets waar je als biker mee te maken krijgt.Het zweet wat van je hoofd parelt wordt netjes via de zijkant afgevoerd en komt niet hinderlijk in je ogen terecht.

Onderweg merk je eigenlijk amper dat je de helm op hebt. Je kijkt niet tegen een hinderlijke rand aan en het lage gewicht is heel prettig tijdens lange dagen in het zadel.
Maar de Trenta is niet voor niets een jubileum helm en waar de helm in uitblinkt is weerstand. Bij snelheden boven de 45 km/u is de weerstand al snel 7% lager dan een conventionele helm. Nu hebben de meeste gravelracers hier weinig aan maar mocht je bij een eindsprint nog even je maat het stof laten happen dan is het goed om te weten dat je helm hier ook een beetje aan meehelpt.

De helm is verkrijgbaar in de maten S ( 52-56 cm), M (56-58 cm) en L (58-61 cm)

De Trenta komt in de kleuren wit, zwart, zwart/wit, blauw/wit, zwart/rood, wit/mint en wit/fluogeel.
De adviesprijs bedraagt € 239,95
Voor meer informatie klik je op:
https://www.met-helmets.com/products/road/trenta

De adviesprijs voor het USB lampje bedraagt € 29,99
Voor meer informatie klik je op:
https://www.met-helmets.com/products/accessories/usb-led-light 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *