Pech onderweg met de BBB Primefold XL minitool en Samurai Minipomp

Nu zitten we niet te wachten voor onderweg maar zijn wel fan van minitools. Het liefst met een hoge “bling” factor. De BBB Primefold XL met zijn geanodiseerde blauwe glans heeft genoeg functies om de bike onderweg te fixen. De Samurai pomp mist misschien wel de “bling” factor maar zodra je deze open schuift kijk je er heel anders tegenaan.

Primefold XL minitool:
Minitools zijn nooit de lichtste producten op de markt en dat is bij BBB niet anders. Maar wil je goed gereedschap hebben wat jaren mee gaat dan moet je niet op 10 gram kijken. De naald van de oude vertrouwde keukenweegschaal blijft dan ook hangen op 212 gram. Het is dan ook niet meteen een zwaargewicht. In opgevouwen toestand meet de tool 8,5 cm lang, 4,5 cm breed en is 2 cm op het dikste punt gemeten. Een net formaat om hem in je shirt, rugzak, of zadeltasje te stoppen.

Er wordt geen neopreen hoesje bij geleverd en als je het tooltje los in je shirt doet is het zaak om het goed dicht te maken. De hoeken van de tool zijn netjes afgerond en zullen dus niet snel in je shirt happen.

Meestal kun je bij de minitools kun je uit de naam herleiden hoeveel functies deze heeft. Niet bij de Primefold XL. Wat je wel uit de naam kunt halen is dat het er veel zijn en de tool bevat dan ook 18 functies. Deze sommen we hier beneden even voor je op:

  • 6 Inbussen in de maat 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 en 8
  • 2 Torxen in de maat 25 en 30
  • Kruiskop en platte schroevendraaier
  • Kettinpons
  • Mes
  • Spaaksleutels in de 0, 1, 2, S en M

De houder is gemaakt van aluminium en de gereedschappen van Chroom Vanadium staal. Deze zijn roestvast maar laat de tool geen paar maanden in de regenachtige buitenlucht liggen want dan kunnen er wel degelijk roestpuntjes ontstaan. Het is dan ook roest-vast staal en geen roest-vrij staal. Dit heeft maken met de hardheid van de bitjes.

Onderweg stoppen we even om een paar kleine aanpassingen aan de bike te maken. Tijdens het repareren ligt de tool goed in de hand en met inbus 8 kun je flink wat kracht zetten om een Sram/FSA, isis of crankstel met vierkante as aan te draaien. Er is dan ook geen torsie te bekennen in de tool.

De kettingpons is te gebruiken voor 8, 9, 10, 11 en 12 speed kettingen. Deze heeft als extratje een uitklapbaar handvat zodat je meer kracht kunt zetten. Dat hebben we nog niet eerder gezien en maakt het zetten van kracht een stuk handiger.

Het mesje heeft een extra vergrendeling zodat deze stevig vast zit en niet dicht kan klappen tijdens gebruik. Makkelijk om de tayrips van je startnummer af te snijden voor de start van een marathon of graveltour.

De kwaliteit voelt goed en stevig aan en de ervaring met BBB is dat deze ook heel wat jaartjes in onze rugzak zal blijven zitten.

De adviesprijs bedraagt € 29,95

Voor meer informatie klik je op:
https://bbbcycling.com/nl_nl/btl-48xl-primefold-xl

Samurai minipomp:
CO2 patronen zijn geweldige dingen om even snel een band op druk te brengen. Toch zeggen we:”Neem altijd een pompje mee”. Je komt nooit voor problemen te staan en onderweg even bijpompen indien nodig is dan natuurlijk geen probleem.

De BBB Samurai is een minipomp met telescoop functie heeft een dubbele pomp functie en is goed geconstrueerd. Een mat antreciete afwerking aan de buitenkant geeft het dan ook een sjieke afwerking.

Om de pomp te gebruiken maak je simpelweg het rubberen afdekkapje open, trekt het slangetje eruit en draait de pomp open. De bevestiging van de pomp aan het ventiel een een Twisthead. Aan de ene kant te gebruiken voor Presta ventielen en aan de andere kant voor Schraders. We zijn ook wel blij met het slangetje want het pomp zoveel fijner dan met een vaste telescoop pomp. Tevens zijn de aluminium tubeless ventielen iets gevoeliger voor scheurtjes. En dan is een losse slang sowieso beter.

De dubbele functie laat je kiezen tussen volume en druk. De pomp kan maximaal 9 bar leveren maar dat vinden we zelf een beetje optimistisch. Aan de andere kant. Onze mountainbike banden draaien op 1,6 bar en de gravelbanden zitten aan maximaal 3 bar. Druk te over in ons geval. Mocht je volledig plat staan op je gravelbike dan ben je vrij snel weer onderweg. Met een 29 x 2,4″ mountainbikeband vinden we de Samurai te klein en opteren we liever voor iets groters. Voor Gravel of Road banden is hij dan ook prima geschikt.

Zodra je klaar bent met pompen klik je de pomp weer in elkaar en gaat het nergens meer heen. Ook niet als je hem per ongeluk ondersteboven in de bijgeleverde frame houder stopt.
Met 20 cm lengte is de pomp ook klein genoeg om achter in je shirt te stoppen en met een gewicht van 125 gram weegt hij net zoveel als 2 candybars.

De adviesprijs bedraagt € 34,95

Voor meer informatie klik je op:
https://bbbcycling.com/nl_nl/bmp-50-samurai

Conclusie:
De BBB Primefold XL en Samurai zijn minitools van hoge kwaliteit. Goed voor jaren gebruik tijdens de meest diverse weersomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *