Dagrijverlichting met de Lezyne Femto USB Drive

Het is vroeg in de ochtend, de zon is net op en het is een mistige druilerige herfstdag. Niet al te veel zicht om gezien te worden. Dus een lampje achterop als dagrijverlichting niet eens zo raar. Hiervoor monteren we de Lezyne Femto USB Drive.

De Femto USB lampjes zijn ontwikkeld voor forenzen en recreatieve fietsers en laat ons nu in de laatste categorie vallen. De lampjes zijn licht van gewicht en zijn oplaadbaar via een USB aansluiting. Dat is natuurlijk ideaal omdat je geen batterijen hoeft te wisselen.

Voordat we de lampjes monteren komt de oude vertrouwde keukenweegschaal tevoorschijn en de wijzer blijft hangen op 26 gram bij de voorlamp en 27 gram voor de achterlamp (inclusief O-ringen). Het opladen is heel simpel, je schroeft de achterkant van het lampje open, plugt hem in, het aan en uit lampje kleurt rood en zodra deze uit is ben je klaar voor vertrek.

Het monteren van de lampjes doe je door middel van de bijgeleverde O-ringen. Je moet wel aardig wat kracht zetten maar eenmaal vast gaat het lampje absoluut nergens meer heen.
De lampjes hebben vijf lichtstanden, 3 knippersnelheden, gewoon aan en een zacht pulserende stand.

De achterlamp:
Hier hebben wij het meest gebruik van gemaakt en de batterijduur valt niet tegen voor een klein lampje. In de vaste stand gaat hij iets meer dan 4 uur mee maar in de zacht pulserende stand wordt het ineens meer dan 8 uur. En het verschil tussen aan en pulseren is niet eens zo heel groot. In ieder geval beter dan de knipperstanden waar je spontaan ADHD van krijgt (lacht). Maar in de knipperstand gaat de achterlamp wel een dikke 14 uur mee. Ideaal voor forenzen die niet elke week hun lampje op willen laden.

De lichtsterkte van de achterlamp is met 5 lumen niet mis en daarom ook helder genoeg om als dagrijverlichting te gebruiken in de mistige herfstdagen. Voor het druilerige regenweer hoef je niet bang te zijn. De lampjes zijn IPX7-waterbestendig en kunnen dankzij de gegoten body wel een stootje verduren.

De voorlamp:
De voorlamp is met 15 lumen een stuk sterker dan de achterlamp en je verwacht dat deze dan ook sneller leeg is. Maar dat is niet zo en dit heeft te maken met de kracht die er nodig is om een bepaald lichtsterkte en kleur te verkrijgen. De voorlamp blijft namelijk 6 uur aan in de gewone stand. 12 uur op de pulseerstand en wel 20 uur in de knipperstand.

De 15 lumen in combinatie met de Wide Angle Optics lens en meer dan 180 graden zichtbaarheid is genoeg licht voor de verharde fietspaden. Maar voor onverharde paden is het goed als noodlicht voor het geval de hoofdverlichting er de brui aan geeft.

Conclusie:
De Lezyne Femto USB is een prima setje met voldoende output en de achterlamp is uitermate geschikt voor nachttochten. Aan de voorkant heb je tijdens echte nachtritten uiteraard heel wat sterkers nodig. Maar ook daarvoor kun je bij Lezyne aankloppen.

De Lezyne Femto USB is verkrijgbaar in de kleur zwart, wit, rood en blauw
De adviesprijs voor de set bedraagt  € 29,95
De adviesprijs voor de losse lampjes bedraagt € 15,95

Voor meer informatie klik je op:
https://www.lezynestore.nl/lezynepair/lezyne-femto-usb-drive-pair-zwart-7460.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *