GravelRacen op de BrickLaneBikes Hitchhiker

Toen het Adventureframe van BrickLaneBikes op de redactie binnen kwam stonden we te popelen om hier een leuke gravelracer van te maken. We monteerden een 1×11 aandrijving en rolden de gravelpaden op

BLB is opgericht in 2006 en is de waargeworden droom van een voormalig Londense fietskoerier. Tegenwoordig is de fietswinkel gevestigd in Oost-Londen en synoniem voor de heersende fietscultuur. Met nieuwe of vintage frames, fixies of baanfietsen en diverse accessoires behoren ze tot een topper in de Europese fietscultuur.

De Hitchhiker is niet makkelijk in een categorie te plaatsen. Het frame is namelijk veelzijdig op te bouwen, het is een beetje een manusje van alles. Maar wel klaar om diverse soorten ondergrond onder de wielen geschoven te worden.

Het frame is vervaardigd uit Columbus Chromo buizen en is voorzien van een standaard 1 1/8″ stuurbuis. 27,2 mm zadelpen en 68 mm BSA trapas. En er zitten genoeg nokjes op voor spatborden en bagagedragers. Nokjes voor cantilevers of V-brakes zijn ook ter plaatse maar gelukkig te verwijderen en vervangen door een dopje. De dropouts van de Hitchhiker zijn 100/135 mm quick releases met aan de achterkant van het frame horizontale slots voor de bikers welke graag singlespeed rijden. En uiteraard niet vergeten zitten er nokjes op om klassieke downtube shifters te monteren. Dit alles geeft het frame een mooie klassieke uitstraling. Zo ook de bijpassende voorvork welke met lugs vervaardigd is en een bocht in de onderkant van de benen heeft ten behoeve comfort en stuurgedrag.

Maar niet alles is klassiek aan de Hitchhiker. Nee, je kunt de bike ook monteren met een setje schijfremmen. En daar zijn we heel blij mee. Want anders waren we er waarschijnlijk niet eens aan begonnen. De bike wordt namelijk ook opgebouwd om mee te doen aan de Gravel-Roc in Zuid Frankrijk. En daar ben je heel blij met schijfremmen zodra je de Col du Valdingarde af blaast.
Het formaat banden wat in het frame past is ook alles behalve klassiek. Geen smalle bandjes, maar ruimte genoeg voor 40 mm banden voor en achter (700C). Kies je voor 650B velgen dan kun je zelfs 47 mm banden kwijt. Echt een manusje van alles.

oor de weightweenies onder ons hebben we de vork en frame aan de weeghaak gehangen maar echte weightweenies scrollen nu liever door naar onder. Het frame weegt namelijk 2,45 kg (in de maat L) en de voorvork 1,17 kg. Dat is voor huidige maatstaven niet al te weinig maar gezien dit frame ontworpen is als adventure bike en met het bijbehorende prijskaartje  vinden we het niet eens zo heel zwaar. Strong by mass wordt wel eens gezegd.

Maar genoeg over het frame, het wordt:“tijd om te gaan bouwen.”
Als eerste monteren we een standaard Shimano bracket met een Deore crankstel. De bladen van het crankstel zijn verwijderd en vervangen door een NW 40 tands blad. De voorderailleur blijft mooi in de kast liggen. De bike wordt een mix van gebruikte en nieuwe componenten. We gaan namelijk voor  een 1×11 aandrijving.

Aan de achterkant monteren we een 42-11 SLX cassette maar het schakelen gebeurd met een SRAM Rival shifter. Nu zijn we een beetje eigenwijs en proberen we de shifter aan te sluiten op een SRAM NX achterderailleur. Dit is geen succes want het schakelt voor geen meter. De shifters zijn namelijk exact ratio en de NX derailleur is X-ratio. Om dit werkend te krijgen zouden we een Jtek 9 shifterhulp nodig hebben om de verhoudingen gelijk te krijgen. Op het moment van schrijven is de Jtek 9 binnen gekomen maar we hebben een ander trucje toegepast om de flinke cassette te gebruiken. Een 10 speed SRAM achterderailleur heeft namelijk ook exact ratio en werkt kan dus samen werken met een 11 speed Rival shifter. We plaatsen wel een range extender tussen frame en derailleur om ervoor te zorgen dat de wieltjes van de derailleur niet in de cassette lopen.
Na finetunen schakelt het als een zonnetje.

De wielset is een budgetvriendelijke Shimano set en voor de banden hebben we de 38 mm brede Challenge Gravel Grinders gekozen. Een mooi doorlopen profiel in het midden en redelijke noppen aan de zijkanten voor het bochtenwerk.
En om dit alles tot stilstand te brengen monteren we Sram BB5 road mechanische schijfremmen. Simpel maar wel heel doeltreffend als je ze goed afstelt. In zwaar modderig omstandigheden zijn (zelf stellende) hydraulische een stuk makkelijker maar daar gaan we de bike niet aan blootstellen. De rest van de afmontage bestaat uit een Satori Beach Ergo stuur, Ergon zadel en superstar zadelpen.
Meestal geven we de bikes geen naam maar bij de Hitchhiker ontkomen we er niet aan. Met de mengelmoes van  diverse onderdelen en de Sramkenstein montage is de bike dan ook Frank gedoopt.

Echter gaat de bike dit jaar ook mee naar de GravelRoc, een Gravelrace in het zuiden van Frankrijk waar de rotsen je om de oren vliegen en de gravel een maatje groter is dan hier. Voor de flinke klimmen hebben we dan ook de X9 derailleur vervangen voor een Rival in combinatie met een 11-46 SunRace cassette. De Rival kan dit makkelijk aan en in het zuiden waren we maar wat blij met het grote verzet. De Challenge Gravelgrinder banden vervangen we door een setje WTB Nano’s van 40 mm breed! En daar hebben we tot op dit moment geen spijt van gehad.
Tussentijds is de budget wielset vervangen door een lichtere Fulcrum Red 5 wielset. Waarom geen echte gravelset. De Roc he. Die verslind wielen en banden alsof het niets is. En dit jaar moet de bike daar weer een verschijning maken.

In het terrein:
Na het bouwen is het tijd om de paden op te gaan. De bike is afgelopen tijd op diverse paden losgelaten en gaat nog veel meer avonturen meemaken.
Het eerste wat opvalt zodra je op de bike zit is het comfort van het frame. Steel is real wordt er vaak gezegd en in vergelijking met de vorige aluminium gravelracer is het frame heerlijk comfortabel. Kleine trillingen worden netjes weggefilterd en je zoeft heerlijk over de gravelpaden. De lange stuurbuis zorgt ervoor dat je niet al te diep op je bike zit en daar is de rug dan ook erg blij mee.

Tijdens lange rechte stukken voelt de bike stabiel maar na het spotten van een paar lange singletracks kunnen we het niet laten om de bike daar ook doorheen te sturen. En dat laat de Hitchhiker zich goed doen. Het sturen op de bike voelt ook een beetje aan als een Deense Wals. Je laat de bike lekker van oor tot oor leggen en door de bochten walsen. Een snelle Tango zit er op de singletracks niet in. Maar dat wil niet zeggen dat je de bike niet even flink de sporen kunt geven. Ondanks het feit dat het geen lichtgewicht is wel de bike wel vooruit. Het comfortabele frame en bijbehorende banden zorgen dat de bike op de paden niet al te veel snelheid verliest zodra je deze hebt opgebouwd.
Op het asfalt rolt de bike prima en kun je lekker van de omgeving genieten. Dat is dan ook hetgeen wat we graag doen tijdens het gravelracen. Lekker rollen over de paden en zo nu en dan even de gaskraan open draaien om daarna te genieten van de natuur om je heen.
Onthaasten op de Hitchhiker, heerlijk.

De Hitchhiker is een bike bedoelt voor Adventure bikers. Lekker een weekendje bikepacken, lange dagen in het zadel of gewoon genieten op de autoluwe wegen en gravelpaden. Een missie waar ze zeker in geslaagd zijn.
En de looks? Die mogen er zeker wezen.

De adviesprijs van het BrickLaneBike Hitchhiker frame bedraagt € 500,-
Het frame is verkrijgbaar in zes maten (48-63 cm) en in de kleuren Army/Sand of Satin Grey.

voor meer info klik je hier:
https://www.bricklanebikes.co.uk/frames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *