Onderweg met de Five Ten Trailcross XT

Lange dagen in het zadel en zo nu en dan je bike omhoog sjouwen en een stukje wandelen. Vaak zou je willen dat je 2 paar schoenen bij je had. We klopten bij Adidas Five Ten voor de gulden middenweg. Speciaal voor de gravelaars welke zonder klikpedalen rijden. De Trailcross XT.

De Trailcross zijn gemaakt voor platformpedalen en hebben dan ook de bekende bolletjeszool van Five Ten. Waar ze zich in onderscheiden is de pasvorm en de zool. Deze bestaat namelijk niet alleen uit bolletjes maar heeft bij de neus en hiel een aangepast profiel. Iets meer opengewerkt zoals de noppen van een, je raad het al, trailband. Ook is de hiel iets ronder en loopt deze omhoog. Zo krijg je een natuurlijke voetbeweging tijdens het wandelen met de bike. De schoenen krijgen op deze manier dan ook een hoger adventure gehalte. Bijkomend voordeel is dat je tijdens een bezoek aan een dorpje of oud fort, welke natuurlijk, bovenop een berg lekker kunt lopen.

Voordat we de bike opstappen kijken we even naar de pasvorm. Deze is redelijk accuraat aan je gewone schoenmaat maar de Trailcross valt een stuk smaller uit dan de broertjes van Five Ten. Normaal dragen we maat 46 en hebben gekozen voor 46 ⅔. Ruimte genoeg aan de voorkant van de schoen. Tijdens het strikken sluit de schoen goed aan op de zijkant wat de smalle leest verraad. De tong van de schoen loopt in een geheel door in het enkel gedeelte. Dit stuk is vervaardigd uit neopreen en rekt een beetje mee tijdens het aan- en uittrekken. Het nadeel van neopreen is dat dit niet geweldig ademd. Je voet blijft in dit gedeelte dan ook iets warmer. Afgelopen tochten hebben we hier onderweg weinig van meegekregen. Maar het is nu ook nog geen hoog zomer. Wel is het belangrijk om te vermelden dat we met de middelhoge variant rondrijden. Er is ook nog een lage variant namelijk de Trailcross LT.

Zelf rijdt ik altijd liever rond in een middelhoge schoen. Ook om steentjes en rotzooi buiten te houden. En voor onze manier van rijden geven ze ook net wat meer stabiliteit tijdens het fietsen en lopen.

Om er voor te zorgen dat je voeten niet te warm worden is de boven- en zijkant met meshe uitgevoerd. Ze drogen dan ook snel op na, bijvoorbeeld, de doorwading van een beekje. En wat nog mooier is zijn de afwateringsgaten. Iedere schoen is afgewerkt met 4 kanalen welke het water afvoeren. Zo zit je niet al te lang te soppen in je schoenen. Jep, avontuur all over the place. Nu kiezen wij ervoor om meestal over een brugje te lopen maar in ons verleden hebben we toch al heel wat natte schoenen meegemaakt.

De paden op:
Maar we hebben de schoenen niet getest om te lopen maar vooral om mee te biken. Zodra we op de pedalen staan valt 1 ding direct op:”Grip!” En dat hebben ze. De schoen valt lekker over de pinnen van de pedalen en je hebt het gevoel alsof je vastgekleefd zit. Dat is natuurlijk een van de eigenschappen van Five Ten’s Stealh zool. De binnenzool is gemaakt uit schokabsorberend EVA schuim en deze vangt netjes de trillingen op. De binnenzool is niet te zacht zodat je er met kracht zetten geen hinder van hebt.

Met schoenmaat 46 ⅔ heb je een aardig platform om op je pedalen te zetten. Wij hebben dan ook geen last gehad van de “wandelstukken” in de zool. Maar als je 6 maten kleiner hebt en je staat meer op het achterste gedeelte van de schoen. Dan kunnen we ons voorstellen dat een gedeelte van het wandelstuk op je pedalen valt en je niet volledig op de bolletjes staat. Je voeten goed positioneren is bij kleinere maten dan ook net wat belangrijker dan bij grote voeten.

Op de technische trails hebben we geen een keer last gehad van de pedalen te schuiven. De zolen dempen ook een beetje wat er voor zorgt dat je verzinkt in de pedalen.

Maar als deze grip van het zachte Stealth Phantom rubber heeft natuurlijk een kanttekening. En die heet slijtage. Na een paar tochten zien we al een paar kleine sporen van slijtage aan de zool. Eigenlijk ook iets wat met platformpedalen te verwachten is. Onze Bontrager flatpedals hebben dan ook aardig lange pinnen.

Conclusie:
Veel grip, comfort en een strakke pasvorm. Gemaakt voor dagen in het zadel en een mooie wandeling naar de top van de berg. Als er nu nog een variant met BOA sluitingen komt zijn we helemaal verkocht.

De schoenen zijn verkrijgbaar in de maten 39 ⅓ t/m 49 ⅓ met een groot scala aan tussenmaten. Ze zijn in 2 kleuren verkrijgbaar: olijfgroen of grijs/zwart.

De adviesprijs van de Adidas Five Ten Trailcross XT bedraagt € 150,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.adidas.nl/five-ten-trailcross-xt-mountain-bike-schoenen/FU7542.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *