Het wiel opnieuw uitvinden, al 100 jaar SKS

Het begon allemaal met gordijnroeden. Toen Karl Scheffer-Klute in 1921 startte met het produceren van metalen buizen in zijn kelderwerkplaats, kon hij niet vermoeden dat zijn kleine ambachtelijke bedrijf in de loop van de eeuw een toonaangevende rol zou spelen in de fietsindustrie. Dit jaar viert SKS Germany haar 100-jarig bestaan.

Een terugblik en een blik op de toekomst:
Het wiel opnieuw uitvinden, al 100 jaar lang en steeds weer beter. Kijk naar de historie van SKS Germay uit Sauerland en je ziet deze ‘jubileumslogan’ terug in elke mijlpaal. Opgericht in 1921, in een onzekere tijd waarin Karl Scheffer-Klute toch vooruit durft te kijken. De overdracht van het bedrijf aan zijn schoonzoon Wilhelm Blome in 1927 én de overname van een lokale luchtpompfabriek in 1932 maken de weg vrij om zich in een nieuwe sector te begeven: de fietsbranche.

Blome toont ondernemerskwaliteiten. Met een leren monsterkoffer met pompjes reist hij van fietsbedrijf naar fietsbedrijf en promoot hij zijn producten. Het succes laat niet lang op zich wachten. Er is veel vraag naar de hoogwaardige metalen luchtpompen van SKS (de afkorting van Scheffer-Klute Sundern). In de loop van de jaren worden er meer ‘wereldberoemde’ luchtpompen aan het assortiment toegevoegd. Het fabrieksgebouw aan de Sundern Hubertushalle wordt uitgebreid. Ook in de decennia daarna volgen er meerdere uitbreidingen en verbouwingen.

Dankzij een gepatenteerde ventielaansluiting voor autoventielen biedt SKS nu ook luchtpompen voor motorfietsen en voor landbouwtoepassingen. In 1956 besluit SKS om kunststof als nieuw buismateriaal te gebruiken en zo niet meer afhankelijk te zijn van de ingekochte stalen buizen. Drie jaar later treedt Willi Blome toe tot het bedrijf. Net zoals bij zijn vader brandde ook bij hem een sterke ondernemersgeest. Tijdens de forse opleving van de fietssport ontstond in 1966 het cultproduct van SKS Germany: de geboorte van de SKS Rennkompressor! Door fans van toen en nu de ‘vader van alle vloerpompen’ genoemd.

Hoe toeval leidde tot wereldsuccessen:
Het toetreden van SKS Germany tot de spatbordenbranche was min of meer toevallig. In 1983 nam SKS het traditionele Engelse merk Bluemels over en daarmee ook de productiefaciliteiten voor spatborden. Al snel worden deze kunststof spatborden een bestseller en begin jaren 90 is SKS Germany al wereldmarktleider in de levering van spatborden aan internationale fietsproducenten (OEM). Ook de ontwikkeling van de Quick-Release steekspatborden, ook nu nog heel populaire spatborden voor mountainbikes, maakte SKS in 1999 al marktleider.

Dealer Direct:
Inmiddels is Willo Blome toegetreden tot het familiebedrijf en staat hij samen met Michael Beste als managing partners voor nieuwe uitdagingen in de markt. Met een andere distributiestructuur vindt het bedrijf zichzelf opnieuw uit: van levering aan groothandelaren nu direct aan gespecialiseerde dealers. Zo leverde SKS Germany in 2009 ongeveer 5.700 Duitse dealers direct af fabriek, en later ook Oostenrijkse, Nederlandse en Belgische dealers. Voor training en communicatie werd in 2011 de merkbelevingswereld ‘Orange World’ opgericht, op de plek waar het ooit allemaal begon: in de allereerste fabriekshal, waar de pompen toen nog met de hand aan lange tafels werden gemonteerd. De vooruitziende geest van de oprichter van het bedrijf waart er nog rond, tussen de oude stalen pilaren, traliewerkramen en betonnen muren.

Terug naar de toekomst:
Willo Blome en Michael Beste grijpen het 100-jarige jubileum aan om alle medewerkers, partners en klanten hartelijk te bedanken. Voor hun loyaliteit, de prettige samenwerking en het enthousiasme voor de kwaliteit van de SKS-producten, die ook nu nog steeds in Duitsland worden geproduceerd. “We zijn er trots op dat we zelfs na 100 jaar nog steeds concurrerend kunnen produceren in Sundern en daarmee banen kunnen behouden en de lokale economie kunnen versterken”, aldus de directeuren. Alle fans van SKS kunnen ook in dit jubileumjaar uitkijken naar innovatieve nieuwe producten: naast de uitbreiding van het digitale assortiment staat er een nieuwe serie vloerpompen op de planning, die de kernwaarden van het bedrijf uitdragen: down-to-earth, betrouwbaar en duurzaam.

Waarden die leidend zijn voor de koers van het bedrijf in de toekomst. Een toekomst waarin SKS Germany zichzelf zal blijven uitvinden. Steeds weer iets beter. Het wiel opnieuw uitvinden. Al 100 jaar.
– SKS GERMANY –

Ter info:
Hoogwaardige mini- en framepompen alsook vloer- en demperpompen kenmerken het luchtpompassortiment van SKS Germany. SKS staat wereldwijd ook bekend om zijn innovatieve spatborden, voor elke wiel- en framemaat. Naast tools zijn kettingkasten, bidons, bidonhouders, fietstassen, een smartphonehouder met inductieve oplaadfunctie en een bluetooth bandenspanningssensor in het assortiment geïntegreerd. De groei in digitale SKS-accessoires zal nog meer comfort rondom het fietsen bieden.

SKS Germany heeft momenteel circa 400 medewerkers, waarvan er 25 leerling zijn in 11 beroepen. In 2020 werden 1,2 miljoen luchtpompen, 3,1 miljoen vaste en 1,9 miljoen steekspatborden geproduceerd. Naast SKS metaplast Scheffer-Klute GmbH omvat de SKS-bedrijvengroep ook Blomus GmbH (Sundern) en Schött Druckguss GmbH (Menden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *