Komend weekend Liberation Ride Zuid Limburg

Voor alweer de vierde keer wordt de Liberation Ride gestart vanuit het dorpje Banholt in gemeente Eijsden-Margraten. Gravelaars kunnen zondag 13 september kiezen uit 4 afstanden. 20, 65, 125 & 180 km.

Gravel Series:
Op zondag 13 september vindt de derde editie van de Gravel Series Limburg plaats met start en finish in Banholt. De Gravel Series Limburg is in 2018 gelanceerd en sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste gravel wielerevenementen van Nederland. De tocht gaat over de vele gravel en onverharde wegen in Zuid-Limburg en de Limburgse grensstreek. De 500 deelnemers rijden op mountainbikes, cyclocrossfietsen en speciale gravelfietsen.

“Het is een uniek evenement geworden waarmee we de Zuid-Limburgse wielerkalender extra kleur geven. “Gravellen” is niet meer weg te denken in de wereld van het fietsen. Steeds meer mensen willen offroad genieten op een speciaal daarvoor gebouwde fiets. We zijn er trots op dat wij als eerste deze stap richting het gravel hebben genomen in 2018.”, aldus Lars Toma.

Bevrijding als thema:
In 2020 vindt de Gravel Series plaats op zondag 13 september. Een datum die in Limburg verbonden is aan het thema bevrijding. In de tweede week van september is het 76 jaar geleden dat (grote delen van) Zuid-Limburg werden bevrijd. De Gravel Series Limburg herdenkt op verschillende manieren deze bijzondere tijd in de Limburgse geschiedenis. De verschillende routes (20, 65, 125, 180 kilometer) brengen de deelnemers langs historische plekken waaronder monumenten, slagvelden en andere locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de oorlog.

Eerbetoon aan veteranen:
De organisatie achter de Gravel Series wil tijdens deze derde editie levende Nederlandse veteranen eren, door hen gratis deelname aan te bieden voor het evenement. Organisator George Deswijzen licht toe: “Wij spelen al langer met deze gedachte. Wij hebben onze vrijheid en veiligheid in het verleden maar zeker ook in het heden te danken aan de mannen en vrouwen die zich hier in Nederland en ver daarbuiten ingezet hebben. Wij willen iets terugdoen nu dat nog kan. Het Liberation-thema van de Gravel Series, herdenken en gedenken, leent zich uitstekend om deze geste te kunnen doen.” De organisatie trekt in deze samen met het Veteraneninstituut en de provincie Limburg op.

Het Veteraneninstituut is uitvoerder van een belangrijk deel van het Nederlandse veteranenbeleid en het aanspreekpunt voor veteranen. Edwin de Wolf, werkzaam bij het Militair Revalidatie Centrum, militair, en Invictus Games deelnemer; “Sport draagt bij aan lichamelijk en geestelijk herstel en geeft je het gevoel dat je onoverwinnelijk bent. Ook met een beperking. Want het realiseren van je eigen sportdoelstellingen (zoals deelnemen aan de Gravel Series) is een overwinning op zich en maakt je trots. Hoe klein of groots je doelen ook zijn.”
Robert Housmans, Gedeputeerde Sociale Agenda, Zorg en Veiligheid vult aan. “Sporten haalt het beste in je naar boven. Zeker op zware parcoursen zoals op gravel en onverharde wegen. Sport, en daarmee doorzetten als het even tegenzit, creëert karakter, broederschap en het gevoel er samen voor te gaan. Begrippen die iedere oud-militair maar zeer zeker iedere veteraan herkent. De Provincie vindt de Gravel Series belangrijk. Juist vanwege de waarde van broederschap, trots en doorzettingsvermogen. Ik wens alle veteranen die aan deze tocht meedoen een mooie beleving en uitdaging, veel succes, maar boven alles vooral veel kameraadschap. Limburg is trots op zijn veteranen”

Routes:
De vier routes van de Gravel Series Limburg zijn met veel zorg qua landschap, beleving en storytelling samengesteld. De 20 (family ride) en 65 kilometer route voeren door het Zuid Limburgse Heuvellandschap van de gemeente Eijsden-Margraten. De 125 en 180 kilometer routes voeren daarnaast nog een flink stuk door Duitsland. Op de routes krijgen de deelnemers verzorging aangeboden. Uiteraard weer met fruit van lokale telers uit de gemeente Eijsden-Margraten. De finish van de eerste rijders wordt in de namiddag verwacht op het finish terrein in Banholt (Hondsrugweg). Op het terrein ontvangen de deelnemers een herinneringsmedaille en is er livemuziek met bijbehorende pastaparty.

Voor meer info en om je aan te melden klik je op:
https://crossbordercycling.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *