Op pad met de Ergon BA2 All Mountain rugzak

We hebben de rugzak getest tijdens het rijden van de schitterende trails in Duitsland. Maar we zijn er ook flink mee gaan gravelracen. Wat heet, 120 km gassen over de Brabantse gravelpaden.

Een van de grootste redenen, voor ons, om de BA2 een voorkeur te geven boven de BX2 is de brede heupband. Deze draagt namelijk ontzettend fijn en zorgt dat de rugzak echt op je heupen draagt en amper aan je schouders trekt. Ook duwt de brede band niet in je buik en zal dankzij de klittenband ook niet losser gaan zitten onderweg. Ideaal als je over de paden aan het stuiteren bent.

Om te beginnen kijken we naar het opbergvolume van de rugzak. Deze heeft 10 liter ruimte en zit boordevol opbergzakjes om je spullen netjes te ordenen. Tevens bevind zich in het eerste vak wat je tegenkomt, vanaf de rug gezien, een ruimte om de waterzak in te stoppen. Je kunt deze ruimte ook gebruiken om, voor het betere stuiterwerk, een rugbeschermer in te doen. De waterzak of rugbeschermer worden niet bij de rugzak meegeleverd en zul je los bij Ergon moet bestellen.

Opbergmogelijkheden:
De rugzak bestaat uit 3 grote opbergvakken en 1 open zak aan de achterkant om extra kleding, bescherming of iets anders in te stoppen. Eén van de grote vakken is voor de waterzak of rugbeschermer. Het tweede vak is tevens een groot vak waar je met gemak een fietspomp, vorkpomp, 2 reservebanden, regenjasje, armstukken, mondkapje, buff en andere spulletjes in kwijt kunt.
Ook is in het tweede vak een meshe zakje met rits gemaakt waar je je telefoon, beurs en sleutels in kwijt kunt.

Het derde vak is een stuk kleiner en heeft handige zakjes om minitooltjes, zonnebrand, reepjes en ander klein grut in te plaatsen. Tevens zit hier de regenhoes in welke je kunt gebruiken tijdens flinke regenbuien en modderige paden. Zo blijft je tas droog en schoon. Uiteraard zijn de rugzakken waterbestendig maar om een modderige rugzak in je hotelkamer te plaatsen en de dag daarop op je rug te doen is ook niet prettig. Vandaar de regenhoes.

Om de opbergmogelijkheden af te maken zit er aan de rechterkant van de heupband een zakje met rits om gelletjes, ministatiefje of een tooltje in te stoppen.

Zodra je door een dorpje heen loopt en je helm kwijt wilt, dan kun je deze heel makkelijk door de banden van de rugzak rijgen.

Comfort:
De rugzak is op verschillende manieren in te stellen en je begint daarmee bij de ruglengte. Deze is door middel van een lus heel gemakkelijk aan te passen. Je kiest daarbij uit de maten S/M//L/XL. Je haalt simpelweg de padding en klittenbanden los en stelt de rugzak in op de goede maat. Je drukt als laatste de padding simpelweg weer op hun plaats. Daarna is het simpel even de schouderbanden afstellen en de heupband.
De meshe pads in de rug zorgen ervoor dat de rugzak lekker draagt en na een tocht met 6 uur in het zadel kunnen we met zekerheid zeggen dat er met het draagcomfort niets mis is.

Op de paden valt op dat de rugzak redelijk laag draagt en dat het gewicht zich netjes over de heupband verdeelt. Een flink beladen rugzak trekt mede hierdoor niet hard aan je schouders. De gewichtsverdeling en draagcomfort zijn dan ook prima. Tijdens een paar technische ritten in Duitsland en lange graveltochten blijft de rugzak netjes op zijn plaats en mede door de brede heupband schommelt hij niet op en neer.

Koeling:
Wat belangrijk is tijdens de warme zomermaanden, is koeling. De pads in het rugpand zijn met een meshe omhuld om zo de warmte en transpiratie af te voeren. Deze meshe vinden we ook terug in de schouderbanden en heupband. Dit om alles zo koel mogelijk te houden.

Conclusie:
De Ergon BA2 rugzak draagt lekker dankzij de brede heupband en heeft een nette afwerking. De opbergruimte is genoeg voor lange dagen in het zadel en flinke Ardennen of Alpentochten. Het grootste minpunt is dat je de waterzak los erbij moet bestellen.

De adviesprijs van de Ergon BA2 rugzak bedraagt € 129,95

Voor meer informatie klik je op:
https://www.ergonbike.com/en/product-details.html?a=rucksaecke&anr=45000846&s=ba

De adviesprijs voor de BH300 waterzak bedraagt € 32,95
https://www.ergonbike.com/en/product-details.html?a=rucksaecke&anr=45030000&s=ba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *