Op pad met het Easton EA70 AX Gravelstuur

De Gravel-Koning, zoals hij ook wordt genoemd door Easton, is een onderdeel van de Gravel- en Adventure lijn. Met 16 graden uitlopende en niet al te diepe drops ideaal voor het onverharde pad. Om het af te maken monteren we deze met een EC70 carbon stuurpen en EA70 zadelpen.

EA70 AX Gravelstuur
Voor de fietsers welke nog geen kennis hebben gemaakt met een gravelstuur komt hier even een summiere uitleg. En gravelstuur ofwel “flare-bar” is een stuur dat bij de shifters in principe even breed is als een conventioneel racestuur maar hieronder langzaam uitwaaierd. Dit geeft op onverharde afdalingen in ruw terrein een beter gevoel van controle en daarmee ook een beter stuurgedrag.

De EA70 AX loopt vanuit de shifters dan ook met 16 graden uit. Niet te veel, zoals onze eerder gemonteerde Satori Beach Ergo, maar ook niet te weinig. Volgens Easton eigenlijk het maximale aan waaierhoek zonder dat je er op de shifters last van krijgt. Ze blijven dan ook nog aardig rechtop staan en als we onderweg de handen op de shifters leggen voelt dit dan ook erg soepel aan.

Maar voordat we het 42 cm brede stuur, wat 68 mm breder is in het uiteinde van de drops, monteren komt eerst onze oude vertrouwde keukenweegschaal tevoorschijn en de naald blijft hangen op 284 gram. Tijdens het monteren valt op dat de uitsparingen voor de kabels vrij ondiep zijn waardoor de kabels onder het stuurlint door voelbaar zijn. Onderweg hebben we daar eigenlijk niet zoveel last van gehad. Het is gevoel wordt wel duidelijk naarmate je de handen dichter naar de stuurpen verplaatst.

Op de gravelpaden rijden we voornamelijk met onze handen op de shifters of op het rechte stuk maar zo nu en dan met flinke wind op de kop zakken we in de drops. Een prima plaats om je schouder nog vrij smal te houden en lekker uit de wind te zitten. Tevens is de plaats comfortabel genoeg om het een aantal kilometers lang vol te houden. Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met de hele geometrie van rijden er fiets.

Conclusie:
Het Easton EA70 AX Gravelstuur is een comfortabele compagnion voor lange dagen in het zadel. De looks zijn prima en het glanzende middenstuk geeft net dat beetje extra flair.

De adviesprijs bedraagt € 99,-
Voor meer informatie klik je op:
https://eastoncycling.com/collections/products/products/ea70-ax-bar?variant=29642177577069

EC70 carbon stuurpen
Door carbon met aluminium te combineren heeft Easton, volgens hun engineers, een van de stijfste stuurpennen gemaakt. Om dat te testen hebben we heel wat high tech materiaal nodig en dat hebben we nu eenmaal niet beschikbaar. Dus we geloven ze maar op hun woord. Wat we natuurlijk wel kunnen controleren is het gewicht en de 110 mm lange stuurpen weegt volgens de oude vertrouwde weegschaal 145 gram.
Geen slecht gewicht maar ook geen super lichtgewicht. Het moet natuurlijk ook wel sterk blijven en een stuurpen krijgt heel wat voor zijn kiezen. Vooral als je flink bergop aan je stuur sleurt.

Zoals je hebt kunnen lezen is de pen welke wij gebruiken 110 mm en deze heeft een hoek van 6 graden. We monteren hem met de neus naar onder gericht. Om de stuurpen te monteren gebruiken we uiteraard een momentsleutel. We willen namelijk niet dat het carbon sneuvelt mochten we teveel kracht erop zetten. Het monteren van het stuur gebeurd door de Top Lock Faceplat los te draaien en na het plaatsen van het stuur deze, uiteraard met een momentsleutel, in een kruisbeweging vast te draaien. Jammer genoeg wordt er geen klein tubetje carbon pasta meegeleverd maar tijdens onze rit bleven stuur en stuurpen netjes op hun plaats.

Conclusie:
De stuurpen ziet er mooi uit. Het lage gewicht is niet super laag maar stevigheid en stijfheid is zeker zo belangrijk. Of we nu onderweg met de carbon pen extra comfort hebben kunnen we niet met zekerheid zeggen. Het is ook niet allemaal carbon wat er blinkt.

De adviesprijs bedraagt € 139,-
Voor meer informatie klik je op:
https://eastoncycling.com/products/ec70-sl-stem

EA70 zadelpen
Om het pakket af te maken monteren we een 400 mm lange Easton EA70 zadelpen in onze gravelbike. Nu hebben we op deze bike geen 400 mm nodig maar als we hem ooit willen gebruiken in een ander project dan komen we met onze lange benen in ieder geval niet tekort.
Met het gewicht van de 400 mm lange pen, in dikte 27.2, valt het eigenlijk reuze mee. De wijzer van de weegschaal blijft dan ook hangen op 278 gram.
Uiteraard is de zadelpen ook verkrijgbaar in korte maten en twee dikkere varianten. Ook de liefhebbers van offset pennen hebben niet te klagen want met 0 of 20 mm offset is er voor ieder wat wils.

Tijdens het monteren van de pen is het tijd om de hoek van het zadel af te stellen. De kop heeft een bout aan de voor- en achterzijde en door het vaster draaien van de ene en wat lossen van de andere hebben we binnen een mum van tijd de juiste hoek te pakken.
Het contactoppervlak, welke rondom de zadelrails klemt, is lekker lang van formaat waardoor we niet bang hoeven zijn dat het zadel naar achter gaat schuiven zodra we over de paden schieten.
Onderweg is dit dan ook geen enkele keer voorgekomen en na heel wat uurtjes in het zadel is deze op exact dezelfde plaats blijven staan.

Conclusie:
De klemming van de zadelpen en het gewicht is prima in orde. De looks van de pen komen ook weer terug in stuur en stuurpen wat alles een mooi geheel maakt.

De adviesprijs bedraagt € 79,-
Voor meer informatie klik je op:
https://eastoncycling.com/collections/components/products/ea70-seatpost

Met dank aan www.sabma.be voor het beschikbaar stellen van het Easton EA70 AX Gravelstuur, EC70 carbon stuurpen en EA70 zadelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *