Indoor Fietsen met de Wahoo Kickr Climb

Nu de herfst in volle gang is en het ’s avonds alweer vroeg donker is, draait de Wahoo Kickr Snap weer lekker zijn rondjes. Maar met het monteren van de Kickr Climb wordt de indoor-experience weer wat groter gemaakt.

Het indoor-fietsen heeft de laatste jaren een flinke groei meegemaakt. Vooral dankzij software zoals Zwift welke goed communiceren met de hardware waar de fiets in staat. En hoe beter de simulatie wordt doorgevoerd hoe “leuker” het wordt om binnen te fietsen. Alhoewel er niets op kan tegen buiten fietsen laten we de regen en smerige modderpaden liever achterwege. Daar hebben we in het verleden al genoeg overheen gereden. Zijn we verwend geraakt? Waarschijnlijk wel. Maar is dat echt zo erg? 

Nee hoor, want sinds we onze bike in de 2017 versie van de Kickr Snap hebben staan heeft hij al heel wat uurtjes gedraaid.

Tijd voor een upgrade:
Namelijk de Kickr Climb. Een unit waar je de voorvork van je fiets in plaatst en omhoog en omlaag kan bewegen. Als je aan het trainen bent en je gaat bergop voel je de weerstand oplopen in je achterwiel maar met de Kickr Climb wordt het simuleren van een helling nog eens extra geaccentueerd.

Voordat we de Climb installeren kijken we wat er nog meer in de doos zit. Een aparte voeding en een heleboel adapters voor verschillende voorvorken.
9 mm as met snelspanner. Steekassen, 12×100, 15×100 en 15×110. Bijna elk type vork is beschikbaar voor de Climb. Onze bike heeft een simpele snelspanner dus de rest van de adapters verdwijnen in een doosje welke bij de Kickr Snap staat. Niet weggooien! Want mocht je van bike wisselen of van voorvork dan wil je wel de juiste adapter bij de hand hebben.
De Climb ziet er robuust uit en het gewicht is dat ook. Dit is geen lichtgewicht unit maar een zwaar uitgevoerd apparaat. En dat is alleen maar gunstig. Want hoe zwaarder de units waar de fiets in staat des te stabieler het geheel wordt tijdens het trainen. We hebben dan ook geen enkel moment het gevoel gehad dat de zaak om zou kieperen of dat we uit balans raakten. 

Het monteren van de voorkant van de fiets is dus geen probleem maar de unit waar de fiets in staat mag geen andere zijn dan een Wahoo Trainer van bouwjaar 2017 of nieuwer. Dit heeft te maken met het feit dat de achterkant van de fiets omhoog en omlaag beweegt. In de oude Kickr is deze namelijk gefixeerd en bij vele andere trainers ook. Zou je dan de Kickr Climb gebruiken dan ontstaat er schade aan de bike. En dat willen we natuurlijk niet. Bijkomend punt is dat de Kickr Climb draadloos wordt aangestuurd door de Kickr waar je fiets in staat.

Het instellen van de Climb is dan ook zo gebeurd en het updaten gebeurd door middel van de Companion App. Heel veel kun je niet instellen maar het is meer de wielmaat van je fiets zodat het zaakje horizontaal staat. Als dat eenmaal gebeurd is kun je overal vanaf blijven.

Bergje op:
Waar we uiteraard nieuwsgierig naar zijn is het hellingspercentage van de Climb. Deze is goed voor 20% omhoog en 10% omlaag. Hiermee verander je ook je houding op de fiets en krijgen je rugspieren ook een workout. Deze doen bij een normale sessie nogal weinig dus het is niet alleen goed voor de simulatie maar ook nog eens voor je rugspieren.

Zoals je hebt kunnen lezen gebruiken we tijdens onze indoor-sessie voornamelijk Zwift maar de Climb is ook compatible met diverse andere third party programs zoals Trainerroad of Fulgaz. Maar het is ook mogelijk om hem aan te sturen via de Wahoo Elemnt fietscomputer. Heb je een leuke tocht gereden in het zuiden met aardig wat hoogtemeters dan kun je deze nafietsen op je Kickr. De Climb beweegt dan mee met de hellingen die je gereden hebt.

Ben je lekker aan het Netflixen en gewoon wat aan het trappen dan is het mogelijk om de Climb op hand in hoogte te verstellen. Er wordt namelijk een remote bijgeleverd met  3 knopjes. Met een knop schakel je tussen remote of manual en met de andere 2 stel je de hoogte in. Makkelijk als je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor de Alp du Zes en de hellinghoek van de berg eigen wilt maken.

Zwift:
Het programma waar we het meest in te vinden zijn tijdens het indoor-fietsen. We beginnen op de vlakke boulevard en rollen over de vlakke paden richting Titans Grove, ofwel het Seqouia bos. Zodra we bergop gaan voelen we de Climb omhoog bewegen. Dat is de eerste keer best een apart gevoel maar je merkt dat je onderste rugspieren iets worden aangespannen. Bovenop de eerste bult zijn we warm genoeg om volle gas door Titans Grove te knallen. Ook voor de Climb is dit een aardige uitdaging en kan de snelle omschakeling tussen bergop en bergaf net niet bijhouden. Dit is geen tekortkoming van de Climb maar heeft te maken met de programmering van Zwift.
 
Maar het is niet te langzaam om storend te zijn en met parelende zweetdruppels zetten we de tocht voor richting de Col du Zwift. Niet te verwarren met de Alp Du Zwift. Deze licht namelijk achter de Jungle. Onderweg rollen we op het gemak de heuveltjes op en af en reageert de Kickr snel en actief. Je hoort het wel een beetje als het motortje aanspringt maar het is eerder een kort zoemetje dan wat anders.
We draaien onze bike richting de Col en de Climb gaat direct mee omhoog. Dit is een goed gevoel. Je moet nu echt een klimhouding aan gaan nemen en de onderste rugspieren zijn het daar helemaal mee eens. In het Duitse dorpje halverwege laat de Climb zich even terugzakken om daarna weer omhoog te gaan. Maar dit is slechts 10%.

We staan nu boven op de Col en kunnen nog een extra uitstapje maken naar de Tower Climb. En hier gaat de Climb naar zijn uiterste stand. Dit is steil bergop en dat merk je aan alles. Zweetdruppels vallen op de mat en we zijn blij als de Climb terugzakt naar de horizontale stand. Bergje af laten we de benen lekker uittrappen en moet je een beetje naar achter hangen. Staan op de pedalen om even een korte sprint te trekken is geen probleem. De hele constructie blijft netjes in balans en voelt stevig aan.

Conclusie:
De Wahoo Kickr Climb is een mooie uitbreiding voor het indoor trainen. En als je veel binnen fiets zeker de moeite waard. Het realisme en houding op de fiets worden vergroot en de constructie is zwaar en degelijk genoeg om heel wat trainingssessies te weerstaan. 

De adviesprijs van de Kickr Climb bedraagt € 549,99
Voor meer informatie klik je op:
https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-trainers/kickr-climb-indoor-grade-simulator

Voor meer informatie over 2moso klik je op:
https://www.2moso.com/sports/indoor-biking/kickr-climb/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *