Tochten rijden met de Bontrager Specter Wavecel

Nu de wintertourtochten weer in volle gang zijn, we iets vaker singletrails en een verraderlijke ondergrond onder onze banden krijgen lijkt het ons verstandig om de helm daar ook op aan te passen. Liefst eentje met de nieuwste technieken. “Wavecel: Ooit van gehoord?”

Wij natuurlijk wel, maar voor degene die er nog nooit van gehoord hebben volgt hier een korte uitleg.

Wavecel is een comprimeerbare celstructuur aan de binnenzijde van de helm welke werkt als een kreukelzone die de impact-energie van een botsing absorbeert. Om de energie van een zijdelingse impact op te vangen, verandert de materiaalstructuur van WaveCel in drie opeenvolgende stappen.
De celstructuur buigt mee en vangt de eerste frictiekrachten op. Daarna verkreukelt de structuur, net als een autobumper bij een botsing en ten slotte verplaatst WaveCel de impact-energie weg van je hoofd.

Met een Wavecel helm heb je 48x minder kans op een hersenschudding dan met een standaard EPS-helm. Aldus Bontrager.
Nu weten we dat bedrijven graag met bepaalde waardes smijten maar de Bontrager Wavecel helmen zijn door onafhangekelijke Virginia Tech Instituut uitgeroepen tot de veiligste fietshelmen die er op de markt zijn. Daar hangt ook nog eens een 5 sterrenwaardering aan vast.
Het Wavecel verhaal is dus niet zomaar een marketing praatje. Nee, hier is echt over nagedacht en aan gewerkt.
Wij hebben de Wavecel techniek gelukkig niet in de praktijk hoeven testen. Dat heeft Virginia Tech al voor ons gedaan. En daar is onze hersenpan blij mee.

Genoeg over Wavecel, wij gaan de helm eens onder de loep nemen.
De Specter valt in de categorie racehelmen en deze zijn in tegenstelling tot de MTB helmen niet voorzien van een vizier. Op deze manier kun je makkelijker onder je helm door kijken zonder je nek compleet te verdraaien. Je zit namelijk een stuk minder rechtop en de kijkhoek is ook iets stijler dan op een mountainbike.

Voordat we op pad gaan nemen we eerst een kijkje rondom de helm. Als eerste komt de oude vertrouwde keukenweegschaal aan bod en de wijzer blijft hangen op 326 gram (Maat S). Geen lichtgewicht helm zoals je vaak in het road segment vind maar gezien de helm voor alle paden geschikt is, een net gewicht.

Om de helm op maat te maken is deze voorzien van het bekende BOA systeem. Je draait simpelweg aan het BOA wieltje en de helm past zich door middel van een dunne staalkabel netjes aan. Het is ook mogelijk om het  wieltje wat hoger of lager in je nek te zetten. Dat laatste doe je eigenlijk alleen als je de helm de eerste keer afstelt. De riempjes zijn voorzien van een klemsysteem. Dit werkt heel simpel. Je maakt het klemmetje open, stelt de riempjes af op de goede maat en klikt ze hierna weer dicht. Dus geen gefiedel met het doorhalen en oversteken van de riempjes bij de eerste afstelling. Om de riempjes bij de kin vast te zetten wordt gebruik gemaakt van  magneetjes die netjes in elkaar vallen. 

Voor de dames of heren met lang haar is er boven het wieltje een flinke uitsparing gemaakt om je staart doorheen te voeren.

Het draagcomfort van de helm is erg prettig en het afstellen van de helm en riempjes was slechts een paar minuten werk.  De kussentjes aan de binnenkant voelen zacht en comfortabel aan. Ze zijn ook vocht-afvoerend en uit te wassen. In de herfstperiode waarin we de helm getest hebben is er weinig vocht afgevoerd maar een helmmutsje onder de helm dragen is daarentegen geen probleem.

Zodra de zon zich van de betere kant laat zien zorgen 14 venilatiegaten voor de koeling. Dit klinkt weinig maar de gaten zijn van flink formaat en waait ondanks de Wavecel structuur lekker door. Een bijkomend voordeel van de Wavecel is dat insecten niet zo snel door je helm heen vliegen maar tegen de Wavecel aan botsen. Klinkt een beetje vies inderdaad, maar dat is nu eenmaal iets waar je als fietser mee te maken hebt.

Onderweg merk je eigenlijk amper dat je de helm op hebt. Je kijkt niet tegen een hinderlijke rand aan en hij draagt prettig. Ook tijdens lange tochten in het zadel. En mocht er in het eerste jaar iets gebeuren dan biedt Bontrager een Crash Replacement Guarantee aan waarbij in het eerste jaar na aankoop gratis vervanging van de fietshelm als deze beschadigd is geraakt bij een valpartij.

Klinkt goed, maar wij blijven liever op onze fiets zitten.

Conclusie:
De Bontrager Specter Wavecel helm is een prima helm die je beschermd op elke soort ondergrond. Dat in combinatie met een nette prijs en Crash Replacement maken het tot een van onze favorieten.

De helm is verkrijgbaar in de maten S ( 51-57 cm), M (54-60 cm) en L (58-63 cm)
De Specter komt in de kleuren zwart, roze, rood, wit en geel.
De adviesprijs bedraagt  € 149,99

Voor meer informatie klik je op:
https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsuitrusting/fietsaccessoires/fietshelmen/bontrager-wavecel-helmen/bontrager-specter-wavecel-racehelm/p/25364/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *