Even wachten met de Topeak Ratchet Rocket lite NTX+

Zodra we onderweg stoppen voor een reparatie of om iets aan de bike te verstellen kunnen we dit wachten letterlijk opnemen. Maar in het geval van de NTX+ van Topeak kan het ook figuurlijk. Hoe dan? Door middel van de bijgeleverde momenthouder

De Ratchet Rocket Lite NTX+ valt niet echt in de categorie minitools maar ook niet in de categorie workshop tools. Het is eigenlijk een compleet andere categorie welke we voor het gemak:”Tools voor onderweg” zullen noemen.
Zodra je de NTX+ uitpakt zie je een stevig nylons hoesje welke met klittenband vast zit. Op het moment dat je hem open trekt ontvouwt het hoesje en heb je direct een overzicht van alle tools die erin zitten.

De NTX+ bevat de volgende tools:
– Mini Ratel met omkeerbare functie
– Inbus 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8,
– Kruiskop
– Torx 10, 15, 25
– Kettingpons
– Verlengstuk
– Momenthouder 2 – 6 Nm
Tevens is er een mini zakje in het tooltje om een paar powerlinks in te stoppen.

Tooltjes zijn nooit de lichtste spullen welke een biker met zich meedraagt en de wijzer van de oude vertrouwde keukenweegschaal blijft hangen op 246 gram. De afmetingen zijn 15 cm bij 6 cm en 2,5 cm hoog. Klein genoeg om achter je shirt te stoppen, rugzak of frametas.

De ratel, momenthouder en kettingpons zijn vervaardigd uit Cromo staal en de bitjes uit gehard staal. De bitjes zijn dus lekker taai en gaan, naar onze ervaring, bij goed gebruik heel wat jaren mee.

Je vraagt je misschien af of het iet wat overdreven is om een ratel mee te nemen onderweg maar zodra je hem een keer hebt gebruikt, pak je hem steeds vaker. Het werkt namelijk een heel stuk sneller als je een keer een bout helemaal los moet draaien of een bidonhouder moet demonteren. De ratel zit in een plastic houder geklikt en als je deze met de open kant omhoog legt kun je heel makkelijk het bitje wat je nodig hebt erin leggen. Dan pas haal je de ratel uit zijn houder.

Het verlengstuk, de momenthouder en onderkant van de ratel zijn magnetisch zodat het bitje direct op zijn plaats schiet en er tijdens gebruik niet uit valt. Alles zit dan ook stevig in elkaar en je kunt aardig combineren.

Momentje:
De momenthouder is een apart ding. Deze plaats je op de ratel en steekt het bitje naar keuze in de houder. Vooral voor het onderweg afstellen van carbon onderdelen komt het bitje goed van pas. En vergeet de dropperpennen niet, deze werken namelijk niet goed zodra ze te vast worden aangedraaid. Dan komt de houder goed van pas.
De momenthouder werkt met een geijkte veerspanning. Hoe meer kracht je zet, des te verder de meter (in dit geval gelaserde texten) uitslaat. Draai dus niet verder dan 6 Nm want dan vernaggel je het bitje. Draai er tevens ook geen bouten mee los maar alleen mee vast.

De kettingpons zit vastgeklikt op het verlengstuk en door middel van de ratel en inbus 5 draai je de kettingpons in of uit.
Het nylon hoesje past dus makkelijk in je shirt maar je kunt hem ook heel handig aan je riem vastmaken door het extra lusje aan de achterkant. Handig als je tijdens je vakantie of een weekendje weg aan je fiets aan het prutsen bent.

Conclusie:
De miniratel met momenthouder zijn een mooie aanwinst voor onderweg en als je eenmaal de ratel gebruikt hebt, zul je zien dat je hem steeds vaker pakt. Enige wat we dan nog mee moeten nemen zijn een paar bandenlichters. Maar die passen er nog makkelijk bij.

De adviesprijs voor de Topeak Ratchet Rocket NTX+ bedraagt € 69,95

Voor meer informatie klik je op:
https://www.topeak.com/global/en/products/mini-tools/1158-ratchet-rocket–lite-ntx+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *