Gravel en Corona. Wat is verstandig?

Premier Rutte heeft gesproken. Nederland gaat niet in Full Lockdown. De wegen blijven voor nu ook gewoon open net als de vele gravelpaden welke ons land telt. Maar wat is nu verstandig om te doen.

Zoals bij de meeste liefhebbers van de sport op twee wielen kruipt het bloed waar het niet gaan kan en trekken we er het liefst (of er nu een Zombie Apocalypse woedt of niet) met ons stalen ros op uit. We geven je graag een paar tips voor jou en je medemens.

 • Allereerst is het vanzelfsprekend om je aan de richtlijnen van de RIVM te houden en tijdens het fietsen is het logisch om niet in je fietsmaat zijn gezicht te hoesten of te spugen. Dat laatste doe je soweiso zo min mogelijk om bacterie verspreiding te voorkomen. Moet je echt je neus leegblazen stop dan even je fiets. Neem een tissue of zakdoen, snuit je neus en trap verder.
  Als je flink hoest of koorts hebt blijf je het beste gewoon lekker thuis totdat je weer beter bent.
 • Ga alleen op pad of met maximaal 2 personen. Dit om besmetting door je collega’s te verkomen maar het geeft voor de buitenwereld een geruststeld beeld om 2 fietsers bij elkaar te zien in plaats van een hele groep. Vermijdt langdurig stilstaan en trap lekker door. Ofwel, een korte pauze, reepje erin en weer verder. Een lekke band krijgen is natuurlijk vervelend maar met een tubeless opstelling en een scheutje latex kom je een heel eind.
 • Rijdt geen te technische routes en let op met het bochtenwerk. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje maar door op 80% van je technische bagage te rijden kun je veen miserie voorkomen. De ziekenhuizen draaien al overuren en gesloopte bikers kunnen ze missen als kiespijn.
 • Kleed je goed aan tegen de elementen (laagjes) en bescherm je nek met een Buff. Geen dikke winterversie maar een dunne voorjaarsvariant.
  Houdt je weestand op sterkte, eet gevarieerd en gezond.
  Vermijdt zware trainingen en lange duurtochten. Ofwel als je compleet geradbraakt bent na een zware tocht ben je te diep gegaan en krijgt je immuunsysteem een korte dip.
 • Een goed ontbijt is het halve werk dus zorg voor voldoende koolhydraten tijdens het biken binnen krijgt zodat je reserves niet aangesproken hoeven worden. De terrassen en cafés zijn op moment van schijven wel dicht dus zorg voor je eigen proviant. Een paar boterhammen met kaas en stroop en een banaan zorgen voor wat power onderweg.
 • Ben je een echte koffieleut en snak je onderweg naar een bakkie pleuh. Doe dan net als yours truly en neem een kleine 300 cc thermoskan mee in je rugzak of extra bidonhouder. Goed voor een paar shots koffie.
 • Vergeet niet te weinig te drinken en hou je vochtbalans op pijl. Houdt er bij warme dagen rekening mee dat niet alle horeca open is. Een optie kan zijn even bijvullen bij de waterkraan van een tankstation of supermarkt.
 • Na de training of tocht is het zaak om te herstellen. Zorg voor een goede nachtrust of indien het uitkomt een middagdutje. Een middagdutje klinkt alsof je gelijk een ouwe %#^^ bent maar niet lekkerder om na een mooie tocht even lekker in de tuinstoel weg te doezelen.
 • Als laatste willen we je meegeven:”Wees creatief.”
  Ondanks het feit dat een aantal mooie en leuke tochten geschrapt worden is het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. Het is jammer dat het gebeurd maar het is voor ons eigen bestwil.

  Dus haal je stafkaart uit de kast en kijk eens wat je zelf rondom huis kunt uitzetten. Ik weet zeker dat je versteld gaat staan van je eigen creativiteit.

– Gravel goed & Gravel veilig –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *