Bone Conduction met de nieuwe OpenRun Pro van Shokz

Tijdens lange solo graveltochten of een intensieve trainingsronde wil een opzwepend muziekje wel een helpen om de hartslag omhoog te krijgen. Vanaf deze is week ligt de nieuwste telg van Shokz in de winkel. Namelijk de OpenRun Pro. Wij gingen er alvast mee op pad.

Voor de bikers welke de naam Shokz bekend voorkomt klopt dit helemaal. Voorheen heettte het namelijk AfterShokz maar door rebranding gaat het nu als Shokz door het leven. De Openrun Pro is het eerste product wat onder deze naam uitgebracht wordt en vervangt de Aeropex als het nieuwste topmodel.

Zodra je met de bike op pad bent en een muziekje wilt meenemen kom je al vaak terecht bij oordopjes of Earpods. Zelf zijn we niet echt een fan van dopjes welke er vaak voor zorgen dat je volledig bent afgesloten van je omgeving. We horen graag onder het genot van een muziekje ook het geluid van de natuur om je heen. En uiteraard ook auto’s en wandelaars, voor de veiligeheid, of een collega biker welke je onderweg tegenkomt.

Hier komt de Bone Conduction technologie van pas. Deze techniek zorgt ervoor dat gebruikers kunnen sporten, met muziek, zonder hun oren af te sluiten voor de buitenwereld. De technologie zorgt ervoor dat kleine vibraties door de jukbeenderen direct naar je gehoororgaan stromen en zo je trommelvliezen volledig passeren. Dit zorgt ervoor dat omgevingsgeluid, zoals verkeer, voetgangers, fietsers of hardlopers, gewoon te horen blijft. Zo zijn de Shokz perfect als je buiten de deur gaat sporten. Uiteraard ook voor binnen in de sportschool. Maar zo hoor je net wat beter als iemand tegen je praat.

Voordat we op pad gaan nemen we even de tijd om de specificaties van de nieuwe OpenRun Pro te bekijken:

  • Ongeëvenaarde geluidskwaliteit
  • Nieuwe Shokz TurboPitchTM technologie voor diepere bassen
  • 10 uur afspeeltijd en 5 minuten snellaadfunctie voor anderhalf uur gebruik
  • Bluetooth 5.1
  • Dubbele noise cancelling microfoons voor helder stemgeluid
  • IP55 stof- en waterbestendig
  • Verbeterde open ear luisterervaring

De Openrun wordt geleverd in een mooie opbergdoos waar de OpenRun netjes in past samen met de oplaadkabel, oordopjes zijn niet inbegrepen maar deze zijn in elke bouwmarkt wel te verkrijgen voor degene welke Shokz, bijvoorbeeld, in de trein gebruiken. En dat is er niet een om kwijt te raken. Immers, ze zijn vanuit een Type C plug overgestapt op een eigen type oplaadplug. En deze werkt door middel van een magneetje. Je houdt de plug in de buurt van waar deze moet zitten en hij klikt zichzelf per direct, en stevig, vast. Er zit ook meer klemkracht in deze mini magneetjes dan verwacht.

Onderweg:
Voordat we op pad gaan installeren we eerst even de Shokz app op onze telefoon. Zo wordt de OpenRun direct geupdate naar de nieuwste software en kunnen we ook bellen en de voice control inschakelen. Verder heb je de app niet nodig om met de OpenRun aan de slag te gaan. Even verbinding maken met de Bluetooth, Spotify of een andere muziekapp openen en je bent er weg mee.

Het ontwerp van de OpenRun Pro is hetzelfde als de gewone OpenRuns. Een dunne titanium ring welke rond je hoofd zit met aan het uiteinde van de oorhaken de trillingsdrivers. De band is ontworpen om achter je hoofd te hangen tot bijna in je nek. Het is helaas niet flexibel of op maat in te stellen. Maar voor het super lichte gevoel wat de OpenRun Pro geeft is dit niet erg. De OpenRun Pro weegt dan ook maar een kleine 26 gram. Na een paar minuten vergeet je al dat je hem op hebt, je merkt het alleen aan de muziek die speelt.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat de Shokz verschuiven, ze blijven met al het schudden en schokken goed op zijn plaats zitten. Qua waterdichtheid zijn ze IP55 gecertificeerd. Dit is prima voor tijdens het fietsen, zweet heeft er weinig vat op en een klein regenbuitje zal ze ook niet deren.

Onderweg genieten we lekker van een muziekje en het hoger of lager zetten van het volume gebeurd aan de rechterkant van je oor. De knoppen zijn een stukje groter dan voorheen wat het bediengemak ten goede komt. Aan de linkerkant zit één drukknop. Deze gebruik je voor het pauzeren, voor- & teruguit spoelen. Een klik is pauze, twee klikken is een liedje naar voor en drie tikken is een liedje achteruit. Nu werkt de een en twee klikken prima maar het teruguit spoelen werkt maar lala. Je moet 3 keer megasnel klikken om dit voor elkaar te krijgen en met handschoenen aan is dat helemaal geen succes. Ach, meestal willen we ook alleen maar vooruit spoelen en niet achteruit. Als je de knop ingedrukt houdt activeer je de stem bediening van je telefoon. Zo kun je Google een vraag stellen of iemand bellen.

Geluidskwaliteit:
Hoofdtelefoons zoals de Shokz welke werken met Bone Conduction klinken niet zo sterk als degene welke volledig om je oren gaan. Dit heeft te maken met het omgevingsgeluid wat doorkomt.
Om de geluidskwaliteit te verbeteren is de OpenRun Pro uitgerust met twee basversterkers welke een subtiele verbetering geven bij de lage tonen. Zodra je een paar oorstopjes in doet merk je wat een geluidskwaliteit er eigenlijk in verscholen zit.

We rijden een single trail in en met Breakthrough van Queen op de achtergrond knallen we lekker over de paden. Een paar trails later en we greenlanen lekker over de brede wegen. We horen de vogels en natuur om ons heen en met de subtiele Milk & Toast & Honey van Roxette genieten we van alles om ons heen.
We stoppen even om een telefoongesprek te beginnen. Dit gaat prima en de kwaliteit is dan ook een heel stuk beter dan de voorgangers. Zoals je kunt verwachten gooit harde rijwind wel wat roet in het eten en verminderd de gesprekskwaliteit. Zodra je ergens naar binnen stapt om een gesprek te voeren merkt degene aan de andere kant van de lijn niet dat je met de OpenRun Pro aan het bellen bent.

Qua Batterijduur hoef je niet bang te zijn dat je hem snel leegtrekt. Deze heeft namelijk een stand-by tijd van 10 dagen en biedt 10 uur luister- en beltijd. Mocht de OpenRun Pro bijna leeg zijn en je wilt hem even meenemen dan is 5 minuten aan de lader hangen genoeg om hem anderhalf uur te gebruiken. Wij hebben onderweg nog niet met een lege batterij gestaan.

Conclusie:
De OpenRun biedt zeker waar voor zijn geldt als je wilt rijden met een muziekje in je oren maar niet afgesloten wilt zijn van de buitenwereld. Dit komt de veiligheid zeker ten goede. Met een goede geluids- en belkwaliteit is het voor ons zeker een gadget welke we vaker meenemen op de trails.

De adviesprijs van de OpenRun Pro bedraagt € 189,99 en komt in de kleuren, zwart, blauw, rood en zilver.

Voor meer informatie klik je op:
https://shokz.com/products/openrunpro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *