Een blik in de keuken van Reysport

Fietskleding komt in alle soorten en maten en het is leuk om je teamgenoten te herkennen op de paden en tijdens evenementen. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Reysport.nl nodigde ons uit voor een bezoek aan hun atelier. Handgemaakte sportkleding uit Zeeland.

In het Zeelandse dorpje Wolphaartsdijk (nabij Goes) worden we welkom geheten door Kees Reijnhout wat meteen duidelijk maakt waar de bedrijfsnaam vandaan komt. Het is dan ook een echt familiebedrijf wat al sinds de jaren 80 actief is met het maken van wieler- en sportkleding. Qua kleding bestaat het bedrijf zelfs al een stuk langer. Lingerie, en dan met name panty’s en netkousen, was het eerste product wat verkocht werd. Hierna kwam de voetbalkleding tevoorschijn en heden ten dagen wordt er wieler-, loop-, schaats- en voetbalkleding gemaakt. De hele familie; vader, moeder, zoon en dochter helpen mee in het bedrijf. Sinds 2005 is de zaak overgegaan van vader op zoon en de zoon van Kees heeft ook al vernieuwde ideeën voor de toekomst van Reysport. Meer digitaal en online wat in onze ogen ook heel logisch klinkt.

Met veel enthousiasme vertelt Kees over het hele proces. Vanaf het ontwerpen van de patronen, de soorten stof, drukproces tot aan het uiteindelijke tenue. De passie voor fietsen en kleding spat er dan ook vanaf.

Alles wordt op maat gemaakt en met de hand ingelegd. Als eerste wordt er samen met de klant een ontwerp gemaakt. De basis voor je tenue. Daaropvolgende wordt de soort stof uitgezocht. En het is niet zo dat je uit alleen maar een zomer- of winterstof kunt kiezen. Er is een groot scala aan stoffen en het is ook mogelijk om een verschillend voor en achterpand van je shirt te kiezen, wat heet. Sommige shirt bestaan zelfs uit 4 verschillende soorten stof. Wil je een windstopper bodywarmer met meshe achterpand? Geen probleem. Je kunt zelfs aangeven hoe je de kraagjes van je shirt wilt hebben. De stoffen welke Reysport gebruikt zijn allemaal van zeer hoge kwaliteit en komen uit Italië en Spanje. Ook deze gaan met hun tijd mee en Kees toont trots de nieuwste stof voor de shirts. Rek in zijwaartse richting maar niet in de lengterichting. Op deze manier zakt je rugpand niet naar beneden zodra je eten, drinken en spulletjes achterin je shirt stopt. Ook hier wordt over nagedacht.

Niet alleen de stof is uit te kiezen maar natuurlijk ook de zeem. Je hebt keuze uit 12 stuks met elk een andere logica erachter. De een is voor een rit van +/- 6 uur, de andere tot zelfs 12 uur en weer een is geschikt voor tropische omstandigheden.

Nadat de stoffen en zeem uitgekozen zijn is het tijd voor een passessie. Als je denkt dat je klaar bent met customizen dan kom je bedrogen uit. Ieder lichaam is anders en Reysport maakt elk tenue voor je clubgenoot op maat. Dat zal je veelal ter plaatse in Zeeland doen. Uiteraard heeft Reysport er een groot scala aan paskleding welke ze op kunnen sturen voor een thuispasssesie (mooi Scrabbelwoord). In onze ogen is dit een grote meerwaarde. Tijdens de passessie wordt duidelijk wat er allemaal aan te passen is. Het shirt in maat L met een verlengde torso van 4 cm en de mouwtjes 2 cm langer. Broek maat XL met de bretels in maat XXL en 2 cm langere pijpen. Windjack in maat L met slimfit mouwtjes 2 cm langer en iets smaller. Op deze manier wordt voor ieder teamlid de kleding op maat gemaakt.

De passessie is ten einde en nu worden de patronen gesneden voor de kledingstukken. We zien er dan ook honderden hangen en het is knap dat men in een oogopslag de juiste weet te vinden. De patronen worden op de witte stof gelegd en uitgesneden. Witte stof? Inderdaad, de kleur komt er pas in tijdens het drukproces. Alle stof wordt in het wit aangeleverd. Nooit geweten dat dit zo werkte. We voelen ons dan ook een beetje Joep van Deudekom in het programma “How do they do it”.

Maar de magie moet nog komen. De patronen worden op een grote tafel uitgelijnd en er wordt een groot vel “Papier” met kleurpatronen overheen gelegd. Nadat alles op zijn plaats ligt gaat er een grote bak overheen. Kees drukt op een paar knoppen en de magie begint. In een tijdsbestek van ongeveer 45 seconden wordt onder hoge druk met een temperatuur van 200 graden het kleurpatroon in de stof gedrukt.

De hoge temperatuur is nodig om de vezels van de stof helemaal open te laten staan zodat de inkt letterlijk in de stof zit. Deze druktechniek wordt sublimatiedruk genoemd. Reysport is nog een van de weinige in de Benelux, zei het niet de enige, die deze druktechniek in huis doet voor customized sportkleding. Het mooie van deze manier van werken is dat je kleding héél wat jaartjes op kleur blijft en niet vervaagd.

De magie heeft zijn werk gedaan en de kleurtjes zijn vanuit het papier in de stof geperst. De stof voelt nog lekker warm aan maar geeft al direct geen kleur af. Alle elementen worden in een zakje gedaan samen met de juiste rits en labels. Hierna worden deze opgestuurd naar Zeeuwse coupeuses welke ze tot een geheel naaien. Klaar voor de klant.

Kees vertelt dat sommige fietser niet altijd in teamkleding willen rijden en daarom zijn ze pas geleden begonnen met het uitbrengen van hun Black Line. Een volledig zwart tenue zonder logo’s, kleur of tekst. Tevens wordt regelmatig promotiekleding gedrukt zodat men na het fietsen ook in de eigen stijl gezien kan worden. Voor bepaalde bedrijven wordt dit al 34 jaar gedaan.
Reysport heeft dan ook een aardig scala aan vaste klanten. De mogelijkheid om een enkel tenue na te bestellen heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Stel je hebt voor 25 man kleding laten drukken en er komen er een jaar later 2 personen bij. Je geeft dan simpelweg de maten door, besteld 2 tenues en je hele team rijdt in hetzelfde pak.

Na een paar uur nemen we afscheid van Kees en zijn familie.
Er is een wereld voor ons opengegaan op kledinggebied.

Voor meer informatie klik je op:
https://reysport.nl/

black line label RS sport:
https://unitosports-shops.nl/clubshops/rscyclewear/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *