Fietshelmen nader bekeken

Sinds halverwege de jaren negentig zijn helmen in de wielersport langzaam ingeburgerd. Was je vroeger een vreemde eend in de bijt met een helm, tegenwoordig word je verwijtend aangekeken wanneer je géén beschermend hoofddeksel draagt. Voor iedere fietser zijn er nu specifieke helmen in alle soorten, kleuren en maten. We helpen je graag op weg voor welk type fiets je welke helm draagt.

Een bericht door Shimano/Lazer.

Racefiets-helmen
De naam ‘race’fiets zegt het al; je gaat er snel mee. Bij een grote krachtsinspanning is een goede ventilatie essentieel, vooral als het warm weer is. Bij fietsen is het zo: hoe sneller je rijdt, hoe meer luchtweerstand je creëert. Aerodynamica is daarom, naast een goede ventilatie, een belangrijk aandachtspunt voor een racehelm. In het hoge segment helmen streeft men naar een combinatie van een optimale ventilatie met een laag gewicht. Binnen het hogere segment worden veel technologieën toegepast om, ondanks een laag gewicht, de veiligheid van de helm te kunnen garanderen – helmen zoals de ultralichte Lazer Genesis zijn in de ontwikkelings- en productiekosten daarom duurder.

In de goedkopere types zitten minder technologieën verwerkt en deze helmen hebben doorgaans mindere of wat kleinere ventilatiegaten. Sommige meer gesloten high-end aero helmen, zoals de Lazer Bullet 2.0, zijn voorzien van een uitgekiend luchtgeleidingssysteen, wat ervoor zorgt dat – ondanks de weinige ventilatiegaten – het hoofd van de fietser toch koel blijft, in combinatie met een optimale aerodynamica. Voor de Lazer Century en Bullet 2.0 zijn bovendien specifieke mechanismen ontwikkeld om de mate van ventilatie te kunnen reguleren. Op een aantal Lazer-helmen kun je een gesloten schaal (Aeroshell®) plaatsen om een snelle dichte helm te creëren. Het beste van beide werelden.

Aero-helmen
Het kan altijd nóg sneller. Wanneer het alleen om snelheid gaat dan zijn er de zogenaamde aero- en tijdrithelmen, zoals bijvoorbeeld de Lazer Volante. Deze helmen zijn in de windtunnel ontwikkeld met het doel de luchtweerstand te minimaliseren – ideaal voor een tijdrit of triatlon waarbij iedere seconde telt. Om het hoofd toch koel te houden bij zo’n ultieme krachtinspanning heeft de Volante een ruimte voor ijsblokjes in de achterzijde.

Gravel-helmen
Voor gravellen worden doorgaans racespecifieke helmen gebruikt. Een voorbeeld van zo’n helm is de Lazer Century, waarmee je in stijl de mate van ventilatie aanpast in de kleuren die bij de gravel scene passen.

Mountainbike-helmen
Voor het mountainbiken zijn er speciale helmen. Deze helmen onderscheiden zich van racehelmen omdat ze doorgaans iets robuuster zijn, want het gewicht speelt bij mountainbiken iets minder een rol dan op de racefiets. Recente MTB-helmen, zoals de Lazer Coyote, bieden meer bescherming voor het achterhoofd door de lagere schaal. Verder hebben MTB-helmen een klep voor op de helm om de mountainbiker te beschermen tegen zon, laaghangende takken en vuil en modder.

Full face-helmen
Voor de echte dare devils die verder gaan dan gewoon mountainbiken zijn er full face-helmen. Deze helmen, zoals bijvoorbeeld de Lazer Phoenix+, beschermen het hoofd volledig, zijn ultra-robuust en zijn voorzien van een kinbeschermer. Met een full face-helm weet je zeker dat hoe hard de val ook is, je hoofd beschermd is. Full-face helmen worden met name gebruikt voor down-hill, extremere trails, maar ook voor de BMX.

E-bike-helmen
Met de snelle toename van e-bikes zie je dat ook steeds meer fietsers bewust een helm gaan dragen – niet onverstandig gezien het hogere gewicht en de mindere handelbaarheid van e-bikes. Wanneer je een helm op een e-bike wilt kun je in principe met iedere type helm uit de voeten en is de keuze ongelimiteerd: van de sportievere fietshelmen tot aan modieuze stadhelmen met frivole designs.

Voor de snellere (45 km/u) speed-pedelecs zijn helmen wél verplicht. Een populaire speed-pedelec-helm is de Lazer Anverz NTA, een praktische helm die voorzien is van het specifieke NTA ‘keurmerk’ voor gebruik van een speed pedelec. De helm heeft dezelfde stijl, de flair en hetzelfde beschermingsniveau als een bromfietshelm, maar het gewicht van een high-end -fietshelm. Het biedt het beste van beide werelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *